Av konserndirektør Runar Lia (Notodden Energi), konsernsjef Audun Grynning (Vidju), daglig leder Bjørg Hvidsten (Midtkraft nett), økonomisjef Margrethe Ross Folkestad (Hurum Energi), daglig leder Birger Høyland (Jæren Everk), administrerende direktør Arne Tillung (Kvam kraftverk), administrerende direktør Per Arne Edvardsen (Sykkylven Energi) og administrerende direktør Gudrun Rollefsen (Hammerfest Energi)
Leder John Fiskvik i Motvind Norge
har skrevet et svar på
vår kronikk, der vi hevder at vindkraft er nødvendig for å komme oss gjennom det grønne skiftet.
Han påstår blant annet at utbygging av vindkraft ikke bidrar betydelig til det norske energibehovet, og at mesteparten av strømmen eksporteres til Europa. Dette er helt feil.
Faktisk er vindkraft og vannkraft en perfekt kombinasjon for å sikre både stabile energipriser og høy forsyningssikkerhet. Når det blåser, vil produksjon av vindkraft føre til lavere strømpriser fordi tilbudet er stort. Dermed kan vi spare på vannkraft til tider når det ikke blåser. Det gir mer effektiv utnyttelse av energiressursene.
Bidrar betydelig
Fiskvik hevder også at vindkraftens økonomiske modell er bygget på subsidier og skattefordeler som på en kunstig måte gjør det lønnsomt for utbyggerne, og at kommunene kun får kortsiktige gevinster. Det er også helt feil.
I virkeligheten betaler vindkraft mer skatt enn andre næringer, og den bidrar betydelig til lokalsamfunnene. Vindkraftproduksjon er blant annet underlagt eiendomsskatt, produksjonsavgift og grunnrenteskatt. Disse er langt fra kortsiktige gevinster – de er faste og langsiktige inntektskilder som gir viktige økonomiske bidrag.
I 2024 er det estimert at vindkraften vil gi 372 millioner kroner i produksjonsavgift og 300 millioner kroner i eiendomsskatt. Kommuner med vindkraftproduksjon mottar i snitt 200.000 kroner per turbin i produksjonsavgift.
Dette er inntekter som styrker kommunene og bidrar til å finansiere viktige offentlige tjenester, som helse, skole og infrastruktur. I tillegg gir vindkraft en mer stabil og bærekraftig energiforsyning, noe som også er en økonomisk fordel på lang sikt.
Effektivisering viktig - men ikke nok
Vi er helt enig med Motvind Norge om at energieffektivisering er viktig. Men dette potensialet alene er ikke tilstrekkelig til å møte framtidens energibehov.
Den norske bygningsmassen har for eksempel et potensial for energieffektivisering på 13 TWh, som kan redusere energibruken med omtrent 10 prosent av Norges totale strømforbruk, ifølge NVE.
Dette er betydelige gevinster, men det vil fortsatt ikke være nok til å dekke alle behovene i en tid med økende etterspørsel etter elektrisitet, både nasjonalt og internasjonalt. DNV gikk senest torsdag ut i Teknisk Ukeblad og sa at det bare er vindkraft som kan løse kraftmangelen de neste årene.
Hvis Motvind Norge skulle fått gjennomslag for sine synspunkter, ville resultatet etter alle solemerker vært høyere strømpriser, dårligere konkurransekraft for norsk industri og færre inntekter til kommunene. Vi oppfordrer til en redelig og faktabasert debatt, der påstander baseres på virkeligheten – ikke på myter.
Les også: Vindkraft er nødvendig for det grønne skiftet