Søk

Eidefoss viser vei

Kraft krever stadig mer kompetanse

To menn i arbeidsklær stirrer mot en skjerm.
Det er gull verdt med erfarne ansatte som kan overføre kunnskap til lærlingene. Her ser vi energioperatør Jens Arne Finsrud og lærling Kristoffer Svendsgard. Foto: Eidefoss
|
Publisert:
17. januar 2025

Helt siden 1918 har fallet i Eidefossen vært i fast bruk for å lage strøm. Her er fremsynt satsing en del av DNA-et. I dag har selskapet søkelyset på å utvikle egen kompetanse.

– Vi ønsker å være en viktig samfunnsbygger med sterk regional identitet. For å oppnå dette, trenger vi dyktige folk, og vi satser på å utvikle og bygge egen kompetanse, sier konsernsjef Hans Ivar Kolden i Eidefoss AS.
Selskapet han leder blir lagt merke til. For i beste FC Barcelona-stil fostrer de opp talenter lokalt. Også Eidefoss legger inn støtet tidlig ved å satse på skolelever, lærlinger og traineer.
Ta kurset om å utvikle dine ansattes kompetanse
– Vi tror på å inspirere dagens ungdom til å interessere seg for vår spennende bransje, og dermed legge grunnlaget for en enda sterkere fremtid, sier Kolden.
Eidefoss er minst like viktig for lokalsamfunnet nå som for hundre år siden. Innbyggerne og næringslivet må ha sikker strømforsyning. Ren, norsk vannkraft er også etterspurt av «nye» bransjer som datasentre.

Må være på ballen

Samtidig krever kraftbransjen stadig mer kunnskap. Det gjelder så vel IT-systemer og infrastruktur som forståelse av markedet og klimaendringer.
I en spent sikkerhetssituasjon er beredskap viktigere enn noensinne. For i tillegg til å gi lys og varme, trengs strømmen for kritiske tjenester som vann og avløp. Bortfall av strøm er snarveien til å lamme samfunnet.
I en kunnskapstung bransje må man utvikle seg. Og her har Eidefoss i lengre tid jobbet langs flere spor:
  • De satser på skolelever
  • De satser på lærlinger og traineer
  • De satser på å videreutdanne sine ansatte
Lokale skoleelever er en prioritert gruppe. I år holdt Eidefoss «Energidagen» sammen med Gudbrandsdal Energi og noen lokale elektrikerbedrifter. Her fikk 10.-klassinger fra Nordre Gudbrandsdal en smakebit på hvordan det er å jobbe med kraft.
– Det er en utrolig viktig dag for oss. Både for å drive folkeopplysning om hva vi driver med, men også med tanke på rekruttering, sa Fjellnett-sjef Vebjørn Haugen i fjor til lokalavisen Fjuken.

Lokale elever får velge kraft

Med skolelever som skal søke på videregående utdanning, var «timingen» god. Etter først å ha lært om Eidefoss, fikk de en rundtur i Nedre Otta kraftverk. Så bar det av sted til yrkes- og utdanningsmessen på Otta videregående skole.
På Eidefoss-konsernets «stand» fikk elevene prate med ansatte om mulighetene i konsernet. Mange av dem hadde også med seg sine foresatte.
– Så håper vi at vi ser dem igjen på utplassering. Og så håper vi på at de søker lærlingeplass hos oss etter to år. Det er læreplasser både i Fjellnett og i Eidefoss vannkraft, fortsatte Haugen.
– Hvis du har et strømbrudd på Taurstad, så vet ikke en ungdom fra Oslo hvor det er. Det gjør lokale folk. Så det vi håper på, er å få flere «krafthelter» fra Norddalen, sa salg- og markedssjef Hanne C. Omvik til Fjuken.

Lærlingene verdsettes høyt

På Energidagen var tre lærlinger – en energimontør, en energioperatør og en elektriker – med og delte sine erfaringer. For det gir troverdighet å få snakke med noen på samme alder. Og selskapet trenger både realfaglig og yrkesfaglig kompetanse.
– Vi må vise ungdommene våre hva vi har å tilby av stillinger og kompetanse, og hva vi trenger fremover, sier Synnøve Hagen som er seksjonsleder Personal i Eidefoss. – Vi må sikre oss kompetanse og verdiskapning for fremtiden i vår region.
I samarbeide med Gudbrandsdal Energi Holding holdt Eidefoss nylig en kompetanseuke for lærlingene. Her var det et opplegg for fagene energimontør, energioperatør og telekommunikasjonsmontør.
Avhengig av fag, fikk lærlingene besøke og lære om blant annet trafostasjoner, driftssentraler, damanlegg, kraftstasjoner og fiberanlegg. Som gruppe fikk de mer kunnskap om vindparker og vannkraftverk.
Møt en av Eidefoss' lærlinger
I det siste har det vært flere lokale søkere på både ingeniørlinjer og energimontørlinjene. Også flere jenter har meldt seg på, noe som trengs i en mannsdominert bransje.
Gjennom Trainee-Innlandet tok de nylig også imot Janne Mercedes Prinsen. Med sin mastergrad i miljø og økologisk økonomi fra NMBU har hun jobbet med bærekraft i ulike deler av Eidefoss-konsernet.

Satser på egne krefter

Viljen til å utvikle egen kunnskap går igjen flere steder. I formålet og visjonen til selskapet heter det at de skal «utvikle og bygge lokal kompetanse og benytte egne og lokale ressurser så langt det er rasjonelt».
De ansatte får tilbud om opplæring og videreutdanning for å utvikle sin kompetanse. I tillegg til å fremme effektiviteten, gjør det også selskapet mindre avhengig av å hyre inn eksterne konsulenter.
I tillegg har Eidefoss satt søkelyset på å skape et inkluderende arbeidsmiljø. Ingen skal føle seg diskriminert som følge av kjønn, etnisk bakgrunn, språk eller funksjonsevne.
For i siste instans dreier det seg ikke bare om å utvikle selskapets kompetanse. Det dreier seg like mye om at erfarne folk vil bli værende i selskapet.
Ved å satse på både å rekruttere og å beholde dyktige folk, går tradisjonsrike Eidefoss fremtiden i møte.

Slik kan dere gå frem

Vil du lære mer om hvordan du kan utvikle bedriftens kompetanse? Samfunnsbedriftene tilbyr et gratis digitalt kurs om praktisk kompetanseutvikling.
Ta kurset om å utvikle dine ansattes kompetanse
Kurset er utviklet av Samarbeidsforum for kompetanse i energibedriftene. Innholdet er likevel relevant for alle våre bransjer.

Les mer om

Slik utvikler du bedriftens kompetanse

Her tilbyr vi et gratis kurs om praktisk kompetanseutvikling. Det er utviklet av Samarbeidsforum for kompetanse i energibedriftene. Men innholdet er relevant for alle bransjene våre.
Vi er midt i en endringstid med tanke på både arbeidslivet og tjenestelevering. Da er det avgjørende å utvikle og fornye kompetansen for bedriftens ansatte.
Det digitale kurset er bygget opp med seks ulike film-moduler som varer fra 10 til 24 minutter.
Ta kurset om å utvikle dine ansattes kompetanse

Eidefoss AS

Eidefossen i elven Otta har vært benyttet sammenhengende fra 1918 for å lage strøm.
Eidefoss AS er eiet av kommunene Lesja, Dovre, Sel, Vågå og Lom – hver med en femtedel.
Selskapet er organisert som et konsern, og produserer, leverer og selger kraft.
De åtte kraftstasjonene i Tessa, Smådøla, Rosten (24,5 prosent eierandel), Nedre Otta (47 prosent eierandel) og Eidefossen har til sammen en normal årsproduksjon på 580 gigawattimer.
Selskapet satser tungt på å utvikle kompetanse lokalt.

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern