Søk

Del av totalforsvaret og totalberedskapen:

Brann og redning skal redde liv, helse og verdier i kriser og krig

Soldat og brannkonstabel i samtale under øvelse.
Fra en totalforsvarsøvelse i Oslo 2023 der Forsvaret, brann og redning, politi og helse trente sammen. Fotograf: Julie Hjermstad / Forsvaret
|
Publisert:
9. oktober 2024

Hvilken rolle spiller brann- og redningstjenesten i totalforsvaret og i totalberedskapen? I løpet av to spennende dager i Oslo, den 29.–30. oktober, skal vi få svar på dette store spørsmålet.

I løpet av disse to dagene på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo, vil du få høre en rekke spennende innledere.
De som stiller kommer blant annet fra regjeringen (politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet samt Kommunal- og distriktsdepartementet), Forsvaret, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Sivilforsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt, Statsforvalteren, og ikke minst fra våre egne brannsjefer, som er sterkt engasjert i tematikken.
Brann- og redningstjenesten har en viktig rolle både innenfor totalforsvaret og i totalberedskapen. Målet med de to dagene er å få satt og tjenesten vår inn i en større beredskapsmessig kontekst og ikke minst rydde litt i begrepsbruken, aktør- og rollebildet.

Voksende trusler

De siste årene har utfordringsbildet har endret seg dramatisk, både innenfor det sikkerhetspolitiske domenet, med en fullskala krig i Ukraina, og gjennom klimaendringer som treffer oss hyppigere og hardere enn vi trodde for bare for noen få år siden.
I tillegg opplever vi stadig større forventninger til kommunenes beredskap, hvor brann- og redningstjenesten er spydspissen både operativt og forebyggende over hele landet.
Begrepene totalforsvar og totalberedskap brukes ofte om hverandre, og vår ambisjon er å klargjøre disse begrepene gjennom innspill fra alle aktørene som er involvert.
Vi har fått en melding til Stortinget om brann og redning, og senere i høst kommer samfunnssikkerhetsmeldingen, som vil adressere utfordringene beskrevet i Totalberedskapskommisjonens rapport fra i fjor høst, hvor både kommunal beredskap og brann- og redningstjenesten ble grundig behandlet. Dette danner bakteppet for konferansen.
SE PROGRAMMET
MELD MEG PÅ KONFERANSEN

Første dag: totalforsvaret

Den 29. oktober vil vi drøfte brann- og redningstjenestens rolle og ansvar i totalforsvaret. Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet, sjef HV generalmajor Frode Ommundsen, direktør DSB Elisabeth Aarsæther, sjef Sivilforsvaret Øistein Knudsen Jr. og sjefsforsker Stig Rune Sellevåg fra Forsvarets forskningsinstitutt vil redegjøre for regjeringens, Forsvarets, Sivilforsvarets og forskningsmiljøenes syn på totalforsvaret.
De vil også diskutere hvilken rolle kommunene og brann- og redningstjenesten har i totalforsvaret, både i kriser og krig.
I tillegg har brann- og redningstjenesten rekruttert mange brannsjefer med bakgrunn fra både Forsvaret og statsforvalterenes beredskapsavdelinger.
Brannsjef Terje Hanssen i Tromsø brann og redning og brannsjef Jan Helge Kaiser i Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS vil dele sine erfaringer og gi innspill på hvordan brann- og redningstjenesten kan være en viktig bidragsyter i totalforsvaret.

Ser til Ukraina

Brann- og redningstjenesten er kommunenes viktigste og operative tekniske redningsressurs, med tilstedeværelse i hele landet. Erfaringene fra Ukraina har vist at brann- og redningstjenesten er en sivil redningsressurs som redder liv og verdier, gjenoppretter viktige funksjoner etter militære angrep, og dermed støtter opp om forsvaret i landet.
En utfordring vi ønsker å drøfte, er at mange beredskapsaktører – både sivile og militære – konkurrerer om de samme hodene og hendene lokalt. Spørsmålet er om vi har nok folk til å holde hjulene i gang, også i tilfelle krise og krig.

Andre dag: totalberedskapen

Den 30. oktober ser vi på brann- og redningstjenesten i et totalberedskapsperspektiv. Dette handler om samfunnets evne til, på en planmessig, forberedt og koordinert måte, å mobilisere sine samlede ressurser for å møte et sammensatt risiko- og trusselbilde.
Der vi dagen før hovedsakelig drøfter kommunenes og brann- og redningstjenestens plass i totalforsvaret, ser vi den 30. oktober primært på den sivile beredskapen i fredstid.
Totalberedskapskommisjonen tegner et utfordrende bilde av lokalberedskapen, hvor kommunene har ansvaret og brann- og redningstjenesten er den viktigste operative og forebyggende beredskapsressursen.
Dette gjelder særlig utenfor byene og tettbygde områder, hvor utfordringene er størst. De siste erfaringene med ekstremvær, særlig uværet «Hans», har satt lokal, regional og nasjonal beredskap på prøve på alle nivåer.

Meldingen om brann og redning

Meldingen til Stortinget om brann og redning er et viktig bakteppe for diskusjonen om brann- og redningstjenestens rolle i totalberedskapen. Denne meldingen kom rett før påske i år.
Vi spør: Er kommunene og brann- og redningstjenesten rigget og organisert på en måte som gjør dem i stand til å løse viktige beredskapsoppgaver i et totalberedskapsperspektiv?
For å svare på dette kommer politisk ledelse i Kommunal- og distriktsdepartementet, styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, fagdirektør Anne Rygh Pedersen fra DSB og representanter fra FORF (Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum).

Ekstremværet «Hans»

For å konkretisere disse utfordringene ytterligere, vil vi bruke erfaringene fra ekstremværet «Hans», og se på de lokale og regionale erfaringene med beredskap og håndtering.
Vi har også invitert statsforvalteren i Oslo og Akershus, Østfold og Buskerud, samt de to brannsjefene som sto midt i disse utfordringene: brannsjef John Bjella fra Hallingdal brann- og redningstjeneste og brannsjef Laila Lien fra Valdres brann- og redningstjeneste. De skal få dele sine erfaringer og foreslå løsninger for å stå bedre rustet neste gang.

Konferanse til kostpris

Konferansen tilbys til selvkost, da vi vet at svært mange kommuner og brannvesen står i krevende økonomiske tider med krav til innsparinger. Vi håper likevel at temaene er så viktige at dere vil prioritere å delta.
Vi er også klar over at Kystverkets beredskapskonferanse finner sted på samme tid, men håper at dere har muligheter til å prioritere begge deler gjennom arbeidsdeling internt.
SE PROGRAMMET
Konferansen finner sted på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo. Målgruppen er brann- og redningsledere fra hele Norge.
MELD MEG PÅ KONFERANSEN

Les mer om

Konferansen

Den 29. og 30. oktober avholder vi en konferanse om hvilken rolle brann- og redningstjenesten spiller i totalforsvaret og i totalberedskapen.
SE PROGRAMMET
Konferansen finner sted på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo. Målgruppen er brann- og redningsledere fra hele Norge.
MELD MEG PÅ KONFERANSEN
Øistein Gjølberg Karlsen
Bilde av direktør Øistein Gjølberg Karlsen. Foto: Jill Johannessen
Direktør
472 40 289
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Gå til toppen
Personvern