Ledere i brann og redning rundt omkring i hele landet inviteres til denne viktige samlingen, der vi første dag skal se på tjenestens rolle i totalforsvaret og andre dag skal se på rollen i totalberedskapen.
Med Forsvaret som en naturlig interessent, inviterer vi både forsvarsministeren og forsvarssjefen. Vi inviterer også representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Næringslivets sikkerhetsorganisasjon med flere til å delta og bidra på samlingen.
Navnene på de ulike bidragsyterne blir lagt ut så snart de er bekreftet.
Tematikken er dessverre også aktualisert av Russlands angrep på Ukraina og skadene sivilsamfunnet påføres daglig der.
Dag 1: totalforsvaret
Den 29. oktober vil vi drøfte utfordringene knyttet til brann- og redningstjenestens rolle i totalforsvaret i hele krisespektret inkludert i kriser og krig. Brann- og redningstjenesten er kommunenes viktigste operative og tekniske redningsressurs som er til stede i hele landet.
Med erfaringene så langt i Ukraina ser at vi at brann og redning er en sivil redningsressurs som understøtter sivilsamfunnets evne til å redde liv og verdier. Ved å bidra til å gjenopprette viktige funksjoner etter militære angrep, understøtter brann og redning også det ukrainske forsvaret av landet i krigen mot Russland.
I tillegg til forsvarsministeren og forsvarssjefen, inviterer vi sjefen for Sivilforsvaret samt et knippe brannsjefer med erfaringer fra både Forsvaret og brann og redning for å gi sitt syn på brann og rednings ansvar og rolle i totalforsvaret.
Dag 2: totalberedskapen
Den 30. oktober ser vi på brann og redning i et totalberedskapsperspektiv. Dette kan forstås som samfunnets evne til, på en planmessig, forberedt og koordinert måte, å mobilisere dets samlede ressurser for å stå best mulig rustet overfor et sammensatt risiko- og trusselbilde.
Det dreier seg med andre ord både om evne til å forebygge og håndtere hendelser i ulike deler av krisespektret.
Regjeringens varslede samfunnssikkerhetsmelding foreligger forhåpentligvis på tidspunktet for denne samlingen. Her skal også Totalberedskapskommisjonens anbefalinger kvitteres ut.
Tema:
- Hva er totalberedskap og hva er brann og redning sin rolle og ansvar i et totalberedskapsperspektiv?
- Hvordan vil regjeringen sette kommunene i stand til å løse lovpålagte beredskapsoppgaver (Samfunnssikkehetsmeldingen)?
- Hvordan forvalter kommunene sitt ansvar for lokal beredskap (sivilbeskyttelsesloven)
- Er brann og redning organisert, rustet og forberedt til å håndtere dagens og framtidens utfordringer i et totalberedskapsperspektiv?
- Er det nok hender og hoder til å løse alle oppgavene på beredskapsområdet ute i kommunene?
Vi ønsker å invitere kommunalministeren, direktør i DSB, leder i Sivilforsvaret, KS, Sjef HV, representanter for frivillig redningstjeneste, statsforvalteren og ledere i brann og redning for å drøfte disse utfordringene.
Vi kommer tilbake med mer praktisk info og muligheter for påmelding før sommerferien.