Søk

Statsbudsjett 2024:

– Bra at Klimasats-ordningen videreføres

Stortinget med flagg og blå himmel i bakgrunnen.
I det endelige statsbudsjettet som Stortinget vedtar senere denne måneden, er Klimasats-ordningen tilbake med 120 millioner kroner – til tross for at regjeringen foreslo å fjerne ordningen for andre budsjett på rad. Foto: Jill Johannessen
|
Publisert:
4. desember 2023

– Vi er fornøyde med at forslaget om å kutte Klimasats-ordningen ikke bare blir reversert i det endelige statsbudsjettet, men også at ordningen styrkes.

Det sier direktør for samfunnskontakt Pia Farstad von Hall i Samfunnsbedriftene.
– Klimasats er et viktig virkemiddel for kommunale bedrifter i det grønne skiftet. I dag mangler det gode finansielle virkemidler for disse bedriftene, og i praksis er Klimasats-ordningen den eneste statlige ordningen for klimatiltak i kommunene, sier hun.
– Derfor klaget vi ganske høylytt over at ordningen forsvant i regjeringens opprinnelige forslag til statsbudsjett for 2024. Og derfor er vi fornøyde med at ordningen har funnet veien tilbake gjennom budsjettenigheten med SV, sier hun.
Les også: Les også: Galt å kutte kommunenes klimaordning

Same procedure ...

Dermed får Klimasats-ordningen samme skjebne som i fjor. Også den gang foreslo regjeringen å kutte ordningen, men budsjettenigheten med SV sørget for at den kom inn med 100 millioner kroner. For 2024 er ordningen styrket til 120 millioner kroner.
Klimasats gir støtte til kommuner og fylkeskommuner for lokale prosjekter som reduserer klimagassutslipp og bidrar til at Norge kan bli et lavutslippssamfunn. Mer enn 2.000 lokale tiltak over hele landet har mottatt støtte, og ordningen kan vise til gode resultater.
Les også: Støtten fra Klimasats avgjørende for lokalt prestisjeprosjekt
– Investeringene som skal gjennomføres for å levere på nye lovkrav for blant annet avfall og vann/avløp er høye. Selvkostregimet er derfor ikke tilstrekkelig for å løse oppgavene de kommunale bedriftene står overfor. Klimasats vil avhjelpe noen av prosjektene, sier Farstad von Hall.

Fortsatt ekstra arbeidsgiveravgift

Samfunnsbedriftene er derimot skuffet over at den «midlertidige» arbeidsgiveravgiften ikke er fjernet i budsjettforliket.
– Den ekstra høye arbeidsgiveravgiften er en ytterligere økonomisk belastning for kommunale virksomheter. Et økt innslagspunkt reduserer i praksis ikke den økonomiske belastningen bedriftene får, justeringen er marginalt større enn prisjustering, sier Farstad von Hall.
Samfunnsbedriftenes arbeidslivsundersøkelse viser at bedriftene, særlig i distriktene, har et stort udekket behov for arbeidskraft med høyere teknisk utdanning.
– Dette er kompetanse bedriftene er avhengig av for å kunne yte gode framtidsrettede tjenester i årene som kommer, ikke minst for å bidra i den grønne omstillingen. Dette er også den kompetansen som er mest etterspurt, og som dermed vil koste mer.
– Da er det en utfordring at regjeringen i praksis fortsetter med en ekstra skattlegging av høy kompetanse.

Les mer om

Pia Farstad von Hall
Bilde av Pia Farstad von Hall. Foto: Jill Johannessen.
Direktør for samfunnskontakt
971 00 904
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern