– Stortingsmelding 33 inneholder mange gode vurderinger og anbefalinger som vi støtter, sa administrerende direktør Øivind Brevik under høringen i Stortingets arbeids- og sosialkomité.
Han trakk særlig frem at mange unge står i fare for å falle utenfor både utdanning og arbeidslivet. – Å nå disse unge tidlig, før de faller helt utenfor, er sentralt.
Det krever et mer sømløst samarbeid mellom alle involverte. Vi må la være å «tenke i silo». Og særlig helse, NAV, skole og arbeidsliv må bli bedre på å samarbeide.
Her kan arbeidsinkluderingsbedriftene spille en nøkkelrolle. De utgjør en betydelig ressurs som må utnyttes bedre.
Lokal skreddersøm
– Disse bedriftene er etablert over hele landet. De arbeider bredt med mange ulike mennesker med ulike behov og utfordringer. Og de er profesjonelle på oppfølging.
– De har verktøykasser for oppfølging som er godt tilpasset lokale forhold og den enkeltes behov. I tillegg kjenner de det offentlige systemet og det lokale arbeidslivet.
Denne kompetansen er avgjørende for å få flere unge i jobb og færre på trygd. Men da må disse miljøene også få tilliten og handlingsrommet til å finne løsninger som er tilpasset den enkelte.
Mer fleksibilitet
Man må senke terskelen for å ansette og komme inn i arbeid, påpekte Brevik. Også unge må kunne få fleksible løsninger og deltidsstillinger. Samfunnsbedriftene støtter dessuten forsøket med lønnstilskudd.
Kommunalt eide selskaper vil ha et stort arbeidskraftbehov fremover. Derfor vil de være naturlige arbeidsgivere og samarbeidspartnere for å inkludere flere i arbeid, avsluttet han.