En ny styringsavtale for Enova ble lagt frem i dag av klima- og miljødepartementet og energidepartementet. Avtalen vil gjelde i fire år, fra 2025 til 2028.
Skal jobbe for å styrke kraftbalansen
Et viktig punkt å notere seg i den nye avtalen er de tre nye hovedmålene. Ett av de tre målene går nemlig ut på at de skal fremskynde klima- og energiløsninger som spesifikt bidrar til et mer effektivt energisystem og styrker både kraft- og effektbalansen.
- Skal vi klare energiomstillingen må vi har mer kraft og mer nett. At flere deler av virkemiddelapparatet nå drar i samme retning er et godt steg på veien, sier Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi
I tillegg skrives det lenger ned i dokumentet at «Enova skal tilstrebe å begrense belastningen på kraftsystemet, og legge til rette for et effektivt og fleksibelt energisystem». Samfunnsbedriftene Energi mener det er positivt at mandatet ser enda tydeligere koblinger mellom kraft og utslippskutt. I tillegg støtter vi at fleksibilitet får en klarere rolle. Det vil bli viktig for morgendagens kraftsystem.
Kan satse på moden teknologi fram til 2028
I styringsdokumentet skrives det at en av innsatspunktene skal være mot markedsutvikling av klima- og energiløsninger som er tilgjengelige på markedet i dag. Sagt på en annen måte får Enova nå mandat til å støtte mer modne teknologier, mens man tidligere fokuserte mer på tidlig fase teknologier. Det betyr at mer penger kan gå til teknologi slik som solpaneler, batteri og varmepumpe. Dette er et punkt Samfunnsbedriftene Energi tidligere har spilt inn til Klima- og miljøministeren.
- Det er bra at man lytter til bransjen og nå gir et tydelig mandat til å støtte moden teknologi. Om vi skal få fart på energiomstillingen trenger vi å ta i bruk de løsningene som vi vet fungerer, sier Wickholm.
Stort budsjett
I styringsdokumentet kommer det fram at Enova årlig vil få tilført omkring 8 mrd fra 2025 fram til 2028. Det er store penger som vil være bidragsytende for å redusere klimautslipp.
Av disse vil mesteparten kunne brukes uten spesielle føringer, men innenfor den brede rammen av den nye styringsavtalen. Med andre ord, står Enova relativt fritt til å gi velge prosjekter som skal få støtte så lenge de bidrar til et av hovedmålene; ved å redusere utslipp, styrker kraftsystemet eller økt innovasjon som muliggjør klima- og energiomstillingen.
Av de totale 8 mrd, skal minimum 600 millioner være rettet mot energitiltak hos husholdningene.
- Vi mener det er viktig at husholdningene som betaler inn til fondet får støtte til de smarte løsningene som de trenger for å redusere strømregningen og ta ned effekt-topper. Eksempelvis, vil støtte til varmepumper og etterisolering være gode tiltak som både avlaster strømnettet og hjelper forbrukeren, sier Wickholm.
Hele mandatet kan leses
her.