– Vi må sette ambisiøse klimamål som sikrer at Norge bidrar til å begrense global oppvarming til under 1,5 grader, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
Han er opptatt av at vi må ha tydelige mål i klimapolitikken. Samtidig er han tydelig på at vi ikke kan nøye oss med høye ambisjoner.
– For å oppnå våre klimamål, må vi ha en tydelig strategi og nødvendige virkemidler på plass som støtter opp under disse ambisjonene.
Norges nye klimamål for 2035 vil være retningsangivende for hvilken fart omstillingen skal ha i de neste ti årene. Samfunnsbedriftene er tydelige på behovet for mer ambisiøse mål og forsterkede virkemidler som sikrer en reell omstilling.
Anbefalinger for Klimamål 2035
Samfunnsbedriftene anbefaler at Norge setter et klimamål som ligger i intervallet 65–80 prosent utslippsreduksjon innen 2035. Regjeringens eget forslag har et lavere spenn på 55–80 prosent.
Vi mener at det er nødvendig å signalisere at Norge har et høyt ambisjonsnivå. Det er nødvendig for å skape forutsigbarhet for de som står fremst i omstillingen. Våre medlemmer har en viktig rolle i den grønne omstillingen.
De kommunalt eide selskapene og resten av samfunnet trenger at det tegnes opp en forutsigbar og langsiktig vei mot målet for 2050, da nesten alle utslipp skal være borte. Det krever selvsagt at regjeringen også sørger for at virkemidlene må forsterkes i tråd med målene.
Nasjonalt delmål og EU-samarbeid
Samfunnsbedriftene ser nødvendigheten av et nasjonalt delmål for 2035. Nettopp fordi det kan forsterke den politiske forpliktelsen til å følge opp med tilstrekkelige virkemidler for å sikre omstillingen her hjemme.
Et nasjonalt delmål vil bidra til at man gjør nødvendige investeringer i kritisk infrastruktur, som vil gi et positivt utslag på utbygging av nett og fornybar energi, effektiv resirkulering og materialgjenvinning av avfallsressurser og legge til rette for grønn transport.
Samtidig stiller vi oss også positivt til å videreføre samarbeidet med EU. Norge er allerede en del av EUs indre marked og energimarked gjennom EØS-avtalen. Vi må dermed forholde oss til reguleringer og lovendringer fra EU. Våre medlemmer må følge EU/EØS-regelverk som direkte påvirker deres samfunnsoppdrag, drift og behov for investeringer.
– Et nasjonalt delmål for 2035 vil bidra til større utslippskutt og nødvendig infrastruktur for en grønn omstilling. Videreføring av klimasamarbeidet med EU vil være viktig for å oppnå våre klimamål, understreker Brevik.
Innsatsen må forsterkes
Det er ikke nok å sette ambisiøse klimamål; det er også nødvendig med forsterkede virkemidler for å oppnå disse målene. Dette gjelder på tvers av ulike sektorer som leverer kritisk infrastruktur og muliggjør et grønt skifte.
I energisektoren trengs det en nasjonal energiplan som sikrer tilgang på nok fornybar energi og strømnett for å muliggjøre videre elektrifisering. I avfallssektoren er det nødvendig å inkludere avfallsforbrenning i EUs ETS-forordning for å skape like konkurransevilkår og sikre kostnadseffektive klimakutt.
Innen sjøtransport er det kritisk å investere i ny infrastruktur for klimanøytrale drivstoffer og landstrøm for å redusere utslippene. Samtidig treffer klimaendringene hele landet, og utfordrer står brann- og redningstjenestene.
I møte med stadig mer ekstremvær og større kompleksitet i ulike situasjoner, trenger regionale og nasjonale styringsstrukturer, økt bemanning og investeringer i teknologi for å håndtere fremtidige klimautfordringer effektivt.
Samfunnsbedriftene er dermed klare for å bidra til den grønne omstillingen og ser frem til et konstruktivt samarbeid med myndighetene for å nå Norges klimamål for 2035.