Tirsdag var han på høring i Stortingets finanskomité, og la fram Samfunnsbedriftenes innspill til Perspektivmeldingen.
– Kompetansen i arbeidsinkluderingsbedriftene gjør dem velegnet til å bidra i for eksempel sykefraværsoppfølging for egne eierkommuner, motvirke at sykefravær går over i uførhet, og inkludere innvandrere.
– Vi trenger innsats på alle disse frontene, og vi må arbeide systematisk med økt inkludering i arbeidslivet hvis vi skal lykkes med å løse de oppgavene vi som samfunn står overfor i tiårene som kommer, sier Brevik.
– Ved å utvide samarbeidet med NAV og eierkommunene, vil vi kunne se synergieffekter som gir resultater langt ut over tilbudet om tiltaksplasser.
Tre hovedutfordringer
Perspektivmeldingen 2024 drøfter hovedutfordringene for norsk økonomi frem mot 2060. Da den ble lagt fram av regjeringen 9. august, var det spesielt tre hovedutfordringer som ble løftet fram som spesielt viktige de neste årene.
Kamp om arbeidskraften: Omsorgsoppgavene blir flere, men vi blir ikke flere i yrkesaktiv alder til å utføre dem.
Behov for omstilling: Økte spenninger i verden, klima- og naturendringer og avtagende petroleumsaktivitet fører til endringer og forsterker behovet for å bruke ressursene godt og riktig.
Fortsatt god fordeling: Små forskjeller og stabil tilgang på velferdstjenester i hele landet må bevares i møte med omstillingene og at mange lever lenger.
– God beskrivelse
Øivind Brevik mener Perspektivmeldingen har en god beskrivelse av vår tids utfordringer og hvordan de vil påvirke samfunnet framover.
– Samfunnsbedriftenes medlemmer er en viktig del av løsningen, både gjennom effektiv organisering av samfunnsnyttige tjenester med sterke fagmiljøer, og ved å bidra aktivt til klimakutt.
Utover bedre utnyttelse av kompetansen i arbeidsinkluderingsbransjen, valgte Brevik å bruke sin tilmålte tid til å snakke om finansieringsløsninger for at kommunalt eide bedrifter raskere kan bidra til å nå målet om et lavutslippssamfunn.
Grønn infrastruktur
– Det er nødvendig med store investeringer i sorteringsløsninger for å nå utsorteringskravene som stilles til avfallsbransjen og rensekravene i vann- og avløpssektoren. Men de er krevende å finansiere, sier Brevik.
– Vi mener at alle som bidrar til å løse utfordringene med å nå klimamålene, må ha tilgang til finansiering – uavhengig av hvilken sektor de tilhører. Det er et sterkt behov for alternative måter å finansiere kommunal infrastruktur på, i tillegg til selvkost, når det er snakk om så store løft som trengs nå.
Brevik mener at både økonomi og naturhensyn tilsier mer interkommunalt og regionalt samarbeid om investeringene, slik at både kostnadene og arealbruken kan holdes nede.
– Med slike samarbeid samles også viktig nøkkelkompetanse i større fagmiljøer, og vi oppnår bedre bruk av arbeidskraften – og kan opprettholde god kvalitet på tjenestene til innbyggere over hele landet.
Last ned Samfunnsbedriftenes skriftlige innspill til Perspektivmeldingen