EU ønsker å styrke næringslivets konkurransekraft ved å forenkle regelverket. Som del av dette er det vedtatt å utsette rapporteringsplikten for foretak i bølge 2 og 3 med to år. Norske myndigheter har sendt høringsforslag om å følge EUs linje.
– Vi støtter en rask avklaring på at Norge følger EUs utsettelse av pliktig bærekraftsrapportering, sier Jill Johannessen, fagsjef for bærekraft i Samfunnsbedriftene.
Meld deg på vårt bærekraftswebinar 29. april. Vi gir vi deg oversikt over regelverket, og hvordan du kan jobbe målrettet og konkret med bærekraft.
Kjøper seg tid – men klimamålene står fast
Utsettelsen skal gi rom til å jobbe videre med justeringer av regelverket, inkludert forslag om å heve tersklene for rapporteringsplikt og å forenkle både rapporteringsstandardene og taksonomiregelverket.
– Dette gir virksomhetene et nødvendig pusterom til å forberede seg og tilpasse seg de endringene EU til slutt vedtar, sier Johannessen.
Gir rom for forberedelser i kommunale selskaper
Flere store kommunale selskaper som omfattes av CSRD vil nå kunne bruke tiden frem mot 2028 til å kartlegge hva som er mest relevant å rapportere på, etablere gode rutiner og systemer for datainnhenting. Blant Samfunnsbedriftenes medlemmer er et dusin selskaper i bølge 2.
Samtidig viser erfaring at mange allerede rapporterer frivillig:
– Flere av våre medlemmer rapporterer allerede frivillig, både for å møte forventninger fra eiere og fra markedet, understreker Johannessen.
Frivillig rapportering fortsatt viktig
Selv med utsettelse og mulige fritak, blir frivillig rapportering et viktig verktøy. EU har utviklet en frivillig standard for små og mellomstore bedrifter (VSME), som kan bli førende også i Norge.
– Selv om de juridiske pliktene skyves på, står klimamålene fast. Frivillig rapportering er fortsatt et sentralt bidrag, sier Johannessen.
Viktig med rask harmonisering
Finansdepartementet har allerede signalisert at Norge vil følge EUs vedtak. Departementets høringsutkast bygger på EU-parlamentets avgjørelse og sikrer likebehandling for norske selskaper.
– Det er avgjørende for forutsigbarheten at Norge raskt harmoniserer sine regler med EU. Det bidrar til å redusere den administrative byrden for selskapene, avslutter Johannessen.
Les også: Bærekraftsrapportering skal bli enklere