Dagens terskel for grunnrenteskatt, dvs grensen hvor man må betale en ekstra skatt, er satt til 10 000 kVa. Utvalget viser til at det er få vannkraftprosjekter som har blitt bygget i størrelsesorden mellom 10 000 kVa og 20 000 kilovoltampere (kVa). Utvalget mener dette er en klar indikasjon på at det skjer en skattetilpasning. Deres konklusjon å redusere skattetilpasning ved at grunnrenteterskelen senkes til 1500 kVa. Samfunnsbedriftene Energi mener ikke dette er en god løsning.
Les høringssvaret vår her:
Høringssvar til NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem
Vil føre til mindre investeringer
Samfunnsbedriftene Energi mener tiltaket som utvalget skisserer vil bidra til mindre investeringer i fornybar energi. En nedjustering av grunnrenteterskelen vil først og fremst omfatte mange flere småkraftverk. De kraftverkene vil få større administrative kostnader enn i dag, i tillegg til en høyere skatt. Vi ser ikke hvordan vil være en gulrot til mer fornybar energi.
Samtidig er det en klar politisk risiko å være omfattet av grunnrenteskatt, da politikerne hvert år kan justere skattesatsen i statsbudsjettet ettersom hva de ønsker. Det gjør det mer risikabelt for virksomheter som ønsker å investere i fornybar energi som er omfattet av grunnrenteskatt.
I tillegg mener vi skattetrykket totalt sett for vannkraft er altfor høyt. Vannkraftverk betaler 90 prosent skatt, etter regjeringen innførte høyprisbidraget. Det er mye høyere enn tilsvarende 78 prosent skatt for fossil energi, og bidrar ikke til mer fornybar energi som samfunnet trenger i den grønne omstillingen.
Forslår en annen løsning
Samfunnsbedriftene Energi syntes det er bra at skatteutvalget ser på forbedringer av grunnrenteskatten. Utvalget peker på en viktig utfordring ved dagens grunnrenteordning som ikke bidrar til å ta ut potensialet for vannkraften. Utfordringen er altså at prosjekter rett over skatteterskelen blir nedjustert på grunn av det store skattebyrden man må betale ved å gå over grensen.
Samfunnsbedriftene Energi mener det er en klar løsning for denne utfordring: Innfør et bunnfradrag for grunnrenteskatten. Et bunnfradrag kan utformes på flere måter, men eksempelvis kan det utformes slik at man får et skattefradrag opptil dagens terskel. Kort forklart betyr det om man bygger et kraftverk som er akkurat over skatteterskelen, vil man bare betale grunnrenteskatt av den delen som overgår terskelen. I dag betaler man av all kraftproduksjonen, så fort man overstiger terskelen.
Samfunnsbedriftenes Nettverk for Kraftprodusenter frontet denne ideen tidligere og sendte et brev til Finansdepartementet i fjor sommer.
Les brevet fra Samfunnsbedriftenes Nettverk for Kraftprodusenter
Departementet har ikke svart på innholdet i brevet. Men de har derimot
svart på et representantspørsmål fra Ane Breivik (V) som tok opp bunnfradrag for grunnrenteskatt i Stortinget. Svaret sa tydelig at departementet ikke vet hvordan et bunnfradrag vil slå ut. Med andre ord, bør man gjøre en utredning for hvordan skatten vil slå ut og hvor mye kraft man kunne fått ut ved et bunnfradrag. Det er bare synd at ekspertutvalget for skatt ikke dykket dypere i denne skatteutfordringen i sin skatterapport.