Søk

Trenger du styreforsikring?

Møte med presentasjon
Foto: Getty Images
|
Publisert:
6. november 2024

– Det er mulig å tegne styreforsikring på selskaps- og individnivå, men man kan ikke forsikre seg mot konsekvenser av forsettlig handling, sier juridisk direktør Agnete B. Sommerset i Samfunnsbedriftene.

På styremedlemmene hviler det et personlig, rettslig ansvar for feil som begås av styret. Det rettslige ansvaret måles opp mot plikter og myndighet som ligger til styret. Det er vanlig å snakke om at styret for en virksomhet har et tredelt ansvar. Det omtales som forvaltningsansvaret, tilsynsansvaret og opplysningsplikter.
For aksjeselskaper går dette ansvaret fram av aksjeloven § 17-1, og for samvirkeforetak av samvirkelova § 153. For interkommunale selskaper ble dette ansvaret tydeliggjort ved endringer i IKS-loven i fjor, se § 13 om styrets myndighet og § 38 om erstatningsansvaret.
Styrer i kommunale foretak og styrer i andre organisasjonsformer etter kommuneloven som er selvstendige rettssubjekter, vil kunne bli erstatningsansvarlige etter det ulovfestede erstatningsansvaret som gjelder (det såkalte «culpa-ansvaret»).

Solidarisk skyld

– Styreansvaret gjelder styret som organ, men det gjøres også en individuell vurdering av den enkeltes aktivitet og utviste «skyld» for feilen som har skjedd i styret, sier Agnete B. Sommerset.
– Ansvaret er også solidarisk, dvs. at en som får krav på erstatning kan gå på det styremedlemmet man ønsker for å få dekning. Så er det opp til det styremedlemmet som har betalt erstatningskravet, å kreve tilbake fra de andre medlemmene. I praksis kan dette være belastende for velstående styremedlemmer, siden kreditorer først vil gå på dem det er enklest å få dekning hos.

Årsakssammenheng

For at man skal bli erstatningsansvarlig må det foreligge skyld, et økonomisk tap og en årsakssammenheng mellom disse to (skyld og tap). Det må altså være noe å bebreide styret / styremedlemmet for, og den handlingen eller unnlatelsen må ha ført til et tap på noen sin hånd (eieres, selskapets, kreditorers, andres hånd).
– Når man snakker om «skyld» og «bebreidelse», så ligger det i dette at man må ha opptrådt uaktsomt, altså mot bedre vitende, eller forsettlig, altså med vitende og vilje. Ordinær forretningsmessig risiko kan man ikke bebreide styret for selv om det i ettertid viser seg at beslutningen var tapsbringende, sier Sommerset.
Forsikringsselskapet AIG har gjort undersøkelser om hva som er de mest vanlige feilene som styrer begår, og det er følgende:
  • Informerer ikke kredittleverandører og långivere om svak økonomi.
  • Manglende styring og kontroll av selskapet.
  • Begjærer oppbud for sent, det vil si drifter selskapet på kreditors regning (dette gjelder bare AS).
  • Feilinformasjon til eiere og investorer.
For IKS vil en unnlatelse av å oppfylle styrets strenge handlings- og opplysningsplikt etter IKS-loven § 19 andre ledd ved vesentlige avvik fra budsjettet og § 24 ved betalingsvansker, være en åpenbar ansvarsbetingende handling for styret.

For selskap og individ

Styreansvarsforsikring tilbys av flere forsikringsselskaper, for eksempel Gjensidige, AIG, Storebrand, If, Tryg m.fl. Det kan tegnes en styreansvarsforsikring på selskapsnivå, men det er også mulig å tegne en individuell styreforsikring for egne styreverv (dersom selskapet beslutter å ikke tegne slik forsikring for styret som sådan).
– Fordelen med styreansvarsforsikring er at man unngår å eksponere sin private formue, og man kan få hjelp til å dekke saksomkostninger/advokatkostnader/få rettshjelp ved søksmål m.m.
– Det er viktig å merke seg at man aldri kan forsikre seg mot konsekvenser av forsettlige handlinger. Noen forsikringsselskaper mener at de gir god dekning også mot uaktsomhet, men det er viktig å lese alt som står med liten skrift nøye før man lener seg på det. En forsikring er altså ingen «sovepute» for styremedlemmene, sier Sommerset.

Hent inn flere tilbud

Prisen på en styreforsikring avhenger av individuelle forhold ved selskapet: Hvilken sektor man opererer i, om det er risikoutsatt virksomhet, størrelsen på omsetningen til selskapet, styrets sammensetning og hvilke markeder man opererer i (også geografisk).
– Undersøkelser viser at en mellomstor norsk virksomhet kan ha en premie på mellom 1.500 og 3.000 kroner årlig per million kroner i dekning. Altså vil et normalt norsk aksjeselskap betale mellom 10 – 20.000 kroner per år. Det anbefales at man henter inn tilbud fra minst tre tilbydere og sammenligner dem før dere kjøper en slik forsikring, sier Sommerset.
Hun sier at en individuell styreansvarsforsikring vil typisk koste omtrent halvparten i årlig sum, men det kan avhenge av om man har flere styreverv og forsikringsselskapenes evaluering av risikoen i og med disse virksomhetene.
– Når vi holder styrekurs, anbefaler vi våre medlemmer å tegne styreansvarsforsikring. Vi har sett eksempler på at det begås ansvarsbetingende feil i styrer, som påfører andre tap. I selskaper hvor deltakerne/eierne har ubegrenset ansvar for selskapets forpliktelser, vil man dessuten kunne tenke seg at det vil bli viktig for stadig mer økonomisk pressede kommuner å forsøke å få dekning for tapet sitt hos styremedlemmer i etterkant, sier Sommerset.

Les mer om

Agnete B. Sommerset
Bilde av Agnete B. Sommerset. Foto: Jill Johannessen
Juridisk direktør
992 47 988
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern