Søk

Streiken i privat sektor får konsekvenser:

Flere tariffoppgjør kan bli utsatt

Skilt hos Riksmekleren.
Søndag ble det brudd i meklingen i frontfaget mellom NHO og LO/YS. Nå utsettes mange av de andre tariffoppgjørene. Foto: KA
|
Publisert:
17. april 2023

Streiken i privat sektor kan innebære at årets tariffoppgjør for Samfunnsbedriftene blir utsatt.

Søndag 16. april ble det brudd i meklingen mellom NHO og LO/YS. Dermed gikk 25.000 ansatte ut i streik mandag morgen. LO og YS har varslet at de kommer til å trappe opp streiken fredag 21. april. Da vil ytterligere 17.000 ansatte tas ut i streik.
Utover mandagen den 17. april ble det klart at flere av tariffoppgjørene i offentlig sektor blir utsatt.

Får konsekvenser

– Det er naturlig at det får konsekvenser at vi ikke har fått på plass en frontfagsramme. Det kan bli en tidsforskyvning, men det er ikke dramatisk for oss, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS til NTB.
Han tror ikke streiken i privat sektor får store konsekvenser for forhandlingene i offentlig sektor, utover at det kan bli en del forskyvninger. KS skulle startet sitt tariffoppgjør torsdag, men er nå blitt utsatt.
Også Spekter og Oslo kommune har varslet utsettelser i sine områder. Og nå er det klart at Samfunnsbedriftene vurderer det samme.

Må kjenne frontfagsresultatet

– Oppgjøret mellom NHO og LO, det såkalte frontfagsoppgjøret, legger premisser for resten av norsk arbeidsliv. Det er derfor viktig at vi kjenner resultatet fra dette oppgjøret før oppgjørene i offentlig sektor ferdigstilles, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
Hun sier at bruddet i frontfagsoppgjøret dermed kan få konsekvenser for tariffoppgjøret også i Samfunnsbedriftenes område.
Opprinnelig skulle Samfunnsbedriftenes ulike lønnsoppgjør foregått slik:
  • Bedrifter på Hovedtariffavtalen (HTA) - forhandlingsfrist (KS) 1. mai.
  • Bedrifter på Bedriftsavtalen - forhandlingsfrist 10. mai (alt. 7. juni)
  • Bedrifter på Energiavtalene – forhandlingsfrist 31. mai (alt. 21. juni)
– Dersom den pågående streiken varer utover (eller nært opptil) 1. mai, vil vi måtte utsette disse oppgjørene, sier Noss.
Hun håper på en snarlig løsning i den pågående konflikten.
– Konsekvensene av en lang streik i frontfaget er så store, først og fremst for de som blir berørte, men også på resten av lønnsoppgjørene i hele arbeidslivet, at Samfunnsbedriftene både håper og tror på en snarlig løsning av den pågående konflikten, sier Noss.

Alvorlig og beklagelig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har allerede betegnet situasjonen i forbindelse med streiken som "alvorlig", men legger til at dette er en del av spillereglene i arbeidslivet.
Også arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) beklager konflikten.
– Lønnsoppgjøret er partene i arbeidslivet sitt ansvar. Det er beklagelig med en så omfattende konflikt. Det er likevel partenes ansvar å løse konflikten, sier Persen.
Streiken medfører blant annet at bryggerier må stanse ølproduksjon, hoteller må kutte driften, ferjeruter begrenses og IKEA-varehus stenges.
LO gikk inn i forhandlingene med krav om økt kjøpekraft og et særlig løfte for de lavtlønte. NHO mener på sin side at LO ville fått økt kjøpekraft om de hadde godtatt den siste skissen til løsning i meklingen. NHO var imidlertid alene om å godta denne skissen.
Les mer om oppgjøret hos Riksmekleren

Les mer om

Barbro Noss
Bilde av forhandlingsdirektør Barbro Noss. Foto: Jill Johannessen
Assisterende direktør
402 36 492
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Gå til toppen
Personvern