– Virksomhetene som deltar i nettverket vårt har ikke en stor HR-avdeling som for eksempel Equinor, sier Veas’ administrasjonssjef Tone Forssell Solsrud. Hun leder et av Samfunnsbedriftenes to HR-nettverk.
– Ofte er det én person i bedriften som skal lage systemer for alt fra timeregistrering, kompetanse og rekruttering til lønnsfastsettelse.
Da er det et poeng at man ikke må finne opp hjulet på nytt. For om du har en utfordring på HR-området, er sjansen stor for at noen andre har stått i en lignende situasjon. Og at de fant en løsning som du kan lære av.
– Alle vi som deltar i nettverket, har HR-ansvar i en samfunnsbedrift. Vi har ofte like problemstillinger, og kan finne løsninger som er relevante for flere.
Kommer fra hele Norge
– Fagfelleskapet har mye å si. Her blir du kjent med andre som har samme ansvarsområde og samme struktur. For det er mye som er likt når man er offentlig eiet.
– I nettverket vårt har vi medlemmer fra alle kanter av landet, det være seg fra vest til øst, og fra Sørlandet til Nord-Norge.
Medlemmene møtes fire ganger i året, i Samfunnsbedriftenes lokaler. Ofte kommer det eksperter for å snakke om relevante tema, som endringsledelse, organisasjonsutvikling, oppfølgning av sykefravær og hjemmekontor.
– Vi ser at det opparbeider seg mye tillit mellom medlemmene. Og det senker terskelen for å spørre hverandre ut om løsninger. Også utenom møtene våre er det mye kontakt.
– Så på en måte vil et HR-nettverk mangedoble antallet HR-medarbeidere i din bedrift. Du kan dra nytte av de andres erfaringer og kompetanse.
Rekruttering er «det nye svart»
En utfordring som alle står overfor nå, er å rekruttere ansatte som har den kompetansen som virksomheten vil trenge fremover. Og det er på det rene at det er ulik tilgang på søkere rundt omkring i landet.
– I Bergen og Stavanger finnes det for eksempel mange med relevant kompetanse, men som likevel kan være vanskelige å få tak i, fordi man konkurrer mot olje- og gassbransjen.
– Men det som går igjen for alle, er at det er viktig å bygge gode og proffe organisasjoner slik at man både kan beholde og tiltrekke seg de ansatte som man trenger. Kun da kan man «vinne» kampen om folka.
– Her opplever jeg at Samfunnsbedriftene er en proff aktør som hjelper med å øke kompetansen hos sine medlemmer.
Flere tilbud til medlemmene
– Som offentlige eide selskaper, har vi en plikt til å forvalte ressursene på en god måte. Og vi kan være en pådriver for et inkluderende arbeidsliv. Her tror jeg samfunnsbedriftene kan være et forbilde for de private.