Søk

Frokostmøte om grønne og innovative anskaffelser:

Større innkjøpsmiljøer gir bedre anskaffelser

Mann som holder foredrag på scene.
– Interkommunale innkjøpssamarbeid gir større og mer robuste kompetansemiljøer som både gir stordriftsfordeler og reduserer risiko for at noe går galt, sier Øivind Brevik. Foto: Steinar Q. Andersen
|
Publisert:
22. januar 2025

– Hvis flere kommuner samarbeider om innkjøp får vi grønnere og mer innovative anskaffelser, sier Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

Onsdag deltok han på frokostmøtet «Hvordan får vi til grønnere og smartere offentlige innkjøp?» i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) på Kulturhuset i Oslo.
Utgangspunktet for møtet var presentasjon av eksempelbank for bærekraftige og innovative anskaffelser, som DFØ håper skal hjelpe kommuner og fylkeskommuner til å gjøre bedre anskaffelser.
– Hvert år bruker norske kommuner og fylkeskommuner 300 milliarder kroner på anskaffelser. Eksempelbanken er laget for å øke den virale spredningen av gode løsninger og viktige erfaringer, sier Eivind Hoff-Elimari som er redaktør for eksempelbanken.

Må samarbeide

Administrerende direktør Øivind Brevik er ikke i tvil om at innkjøpssamarbeid er veien å gå for å oppnå bedre anskaffelser.
– Det finnes en rekke eksempler der anskaffelser har gått galt på grunn av manglende kompetanse, og det er alltid en risiko når man har for små innkjøpsmiljøer. Interkommunale innkjøpssamarbeid gir større og mer robuste kompetansemiljøer som både gir stordriftsfordeler og reduserer risiko for at noe går galt, sier Brevik.
– Gjennom samarbeid kan man utvikle bedre innkjøpsstrategier, og dermed åpne for langt mer innovasjon og nytenkning enn det vi ser i dag.
Brevik mener eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser er et godt bidrag for å sikre bedre anskaffelser over hele landet.
– Men det er ingen tvil om at det er langt enklere å dra nytte av andres erfaring hvis man har et større innkjøpsmiljø og bredere kompetanse og spille på når man skal i gang med anskaffelser.

Definisjonsmakt

Interkommunale samarbeid blir noen ganger møtt med påstander om sentralisering og større distanse til brukerne av anskaffelsene.
– Det er direkte feil. Et større kompetansemiljø kan lytte til den enkelte kommunes unike behov, og samtidig dra med seg andre kommuner på samme anskaffelse. Økt innkjøpsvolum gir lavere pris, og større mulighet for å tenke grønt og innovativt om anskaffelsene, sier Brevik.
Fire mennesker i paneldebatt.
Ordfører Lene Conradi (H) i Asker, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering Kristin Weidemann Wieland i KS og administrerende direktør Øivind Brevik i panelsamtale om innovative og grønne anskaffelser. Til ventre står ordstyrer Marit Holter-Sørensen som er avdelingsdirektør i DFØ. Foto: Steinar Q. Andersen
– Dessuten kan et større innkjøpsmiljø drive opplæring av lokale leverandører, slik at de blir flinkere til å delta i konkurransen om anskaffelsene. Da styrker man det lokale perspektivet i innkjøpsprosessen.
Brevik mener også større innkjøpsmiljøer kan gå foran og drive anskaffelser i en grønnere og mer innovativ retning.
– Innkjøpsmakt er også definisjonsmakt. Hvis kommunesektoren er flinkere til å gjøre grønne og innovative anskaffelser med de 300 milliardene som brukes hvert år, vil dette også skape større etterspørsel – og kompetanse på – slike løsninger hos leverandørene. Da åpner vi for langt mer bærekraftige anskaffelser også utenfor kommunesektoren, sier Brevik.

Suksessfaktorer

På frokostmøtet deltok en rekke representanter fra både innkjøpere og leverandører, og flere hentet eksempler direkte ut fra eksempelbanken.
– Jeg er imponert over alle de kreative grepene vi finner fra Finnmark til Agder for å gjøre offentlige anskaffelser som er grønnere, mer ansvarlige og gir mer verdi for skattepengene, sier Eivind Hoff-Elimari.
I sitt innlegg listet han opp fem suksessfaktorer for gode anskaffelser:
  • Samarbeid mellom oppdragsgiver og leverandører gjennom hele anskaffelsesprosessen – både før og etter kontraktsinngåelse
  • Anskaffelsen er én brikke i et større system som spiller sammen for å nå virksomhetens mål
  • Prosesser for anskaffelsesstrategier og andre styringsdokumenter som sikrer forståelse og forankring av anskaffelsesarbeidet i toppledelsen
  • Kontraktsinsentiver som dulter bestillere og leverandører i ønsket retning
  • Smarte grep for kontraktsoppfølging
Øivind Brevik mener det er en god oppsummering.
– Og det bare understreker mitt poeng om at større innkjøpssamarbeid gir bedre anskaffelser. For å sikre at man møter disse suksessfaktorene, trenger man gode kompetansemiljøer som kan tenke både strategisk, bærekraftig og innovativt om offentlige anskaffelser, sier han.
Les også: Stort potensial i kommunale innkjøpssamarbeid

Les mer om

Fakta

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har laget en eksempelbank for bærekraftige og innovative anskaffelser.
Den inneholder en rekke eksempler fra hele landet hvor man på ulike måter bruker anskaffelser strategisk.
Eksempelbanken gir en kort og enkel presentasjon av smarte grep andre har gjort som har gitt gevinster for klima, miljø, offentlige budsjetter, innbyggere og ansatte.
Gå til Eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser
Last ned notatet "Hvordan får vi til grønnere og går over to linjer smartere offentlige innkjøp?"
Øivind Brevik
Bilde av administrerende direktør Øivind Brevik. Foto: Jill Johannessen
Administrerende direktør
930 84 575
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Gå til toppen
Personvern