I 2024 er det 10 år siden KS Bedrift forlot KS og ble en selvstendig organisasjon, som senere skiftet navn til Samfunnsbedriftene. Det skal markeres på årskonferansen 17. og 18. juni på Munchmuseet i Oslo.
En rekke navn er klare for konferansen. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, idrettspresident Zaineb Al-Samarai, Jan Christan Vestre (Ap) og Henrik Asheim (H) kommer.
Det gjør også DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland, skattedirektør Nina Schanke Funnemark og leder Sigrun Aasland i Miljøstiftelsen ZERO.
Andre kjente navn er direktør Marianne Marthinsen i Finans Norge, Civita-sjef Kristin Clemet, statistikksjef Ulf Andersen i NAV, filosof Henrik Syse og HR Norge-sjef Even Bolstad.
– Vi kan love entusiastiske foredragsholdere, lærerike debatter og praktiske eksempler. Vi har stor respekt for at folk setter av to dager til årskonferansen. Derfor skal vi sørge for at de blir både inspirert, underholdt og engasjert – og at de får med seg gode råd som er relevante for egen virksomhet, sier Jens Oldgard som leder arbeidet med årskonferansen.
– Dessuten vil dette alltid være en arena for å møte ledere i både egen og andre bransjer. Vi legger derfor opp til mange vinduer for sosialt samvær og utveksling av erfaringer.
Er det for sent?
Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene forteller at konferansen har fått tittelen «2030 – Er det for sent?».
– Neste år har det gått ni år siden FN vedtok bærekraftmålene og Språkrådet kåret «det grønne skiftet» til årets ord. Samtidig er det bare seks år igjen før vi skal innfri svært ambisiøse mål.
– For noen er året 2030 uløselig knyttet til skremmende scenarier med roboter og kunstig intelligens. For andre inngir det tro på at kunnskap om klima og ny teknologi skal gjøre det grønne skiftet mulig. Selv om Norge har forsterket klimamålet fra 40 til 55 prosent, har vi så langt bare redusert utslippene med 4,7 prosent.
– I dette klimakappløpet vil innbyggere og næringsliv fortsatt trenge grunnleggende tjenester fra norske samfunnsbedrifter. Våre medlemmer er en forutsetning for at andre skal bli bærekraftige, men tjenestene deres må også i seg selv bli mer bærekraftige. Vi ønsker å diskutere hva dette kappløpet gjør med våre bedrifter og oss som leder dem, sier Brevik.
Røde tråder og bilder
Jens Oldgard forteller at årskonferansen ser bredt på de ulike utfordringene medlemmene står overfor.
– Vi har bygget opp temaspor hvor vi først ser på de store endringene som skjer i samfunnet. Deretter diskuterer vi hvilke bekymringer dette skaper for våre medlemmer og hvordan det påvirker deres økonomi. Til slutt ser vi konkret på arbeidsliv og ledelse for å peke ut noen strategier og verktøy for å håndtere endringene.
– Vi tror dette blir en svært nyttig konferanse hvor medlemmene våre kan heve blikket fra det daglige arbeidet og se hvordan bedriften deres blir påvirket av klimakappløpet mot 2030, sier Oldgard.
Han er storfornøyd med at konferansen skal foregå i storslåtte lokaler på Munchmuseet i Oslo.
– Det blir foredrag om Munch, rundtur i museet, samt mulighet for vandringer i Oslos nye kulturelle bydel Bjørvika, som huser både Munch, Deichmanske bibliotek og Operaen. I 2024 er det 80 år siden Edvard Munch døde, men hans kraftfulle bilder vil ganske sikkert gi mye inspirasjon i ledige stunder under årskonferansen.