– Vi er svært glade for at to store medlemsbedrifter har sagt seg villige til å bidra til dette, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
– Alle synes å være enige om at seniorene må stå lengre i arbeid, men det er fortsatt usikkerhet om hvordan dette faktisk skal gjøres. Nå får vi mer kunnskap om hvordan bedriftene kan utvikle gode senkarrierer på arbeidsplassene, sier hun.
FoU-prosjektet kalles «Aldersbevisst ledelse og planlegging for gode senkarrierer i kommunal sektor», og skal gå over to år fram til høsten 2026.
Kompetansemangel
Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte Perspektivmeldingen i august, slo han fast at kampen om arbeidskraften ville bli hovedutfordringen de neste tiårene.
– Vi skal mobilisere arbeidskraft og jobbe smartere, blant annet gjennom økt bruk av teknologi. Da kan vi frigjøre nesten 200.000 personer som kan gå inn i bedrifter og virksomheter, sa Vedum på pressekonferansen.
Samtidig vil nordmenn leve seks år lengre i 2060 enn i dag, og vi vil ha 700.000 flere eldre. Det vil kreve over 180.000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren alene, noe som spiser opp mye av gevinsten.
Trenger alle hoder og hender
– Det er ingen tvil om at vi kommer til å trenge drahjelp ved at de eldre arbeidstakerne står lengre i arbeid, sier Noss.
I Samfunnsbedriftenes årlige arbeidslivsundersøkelse går det fram at det er mye vanskeligere å få tak i og beholde riktig kompetanse enn for bare ett år siden. Andre sektorer melder om samme utvikling, og befolkningsutviklingen gjør ikke saken noe bedre. NAV har varslet om at norske virksomheter mangler minst 70.000 arbeidstakere.
Les også: Pensjonerer vi oss inn i kompetansemangel
– Vi har behov for alle hoder og hender. Som samfunn må vi inkludere folk i arbeidsfør alder som i dag står utenfor arbeidsfellesskapet. Flere må jobbe mer og flere må stå lengre i arbeid, sier Noss.
Hun forteller at en innsats for seniorer i arbeidslivet vil gi en enorm gevinst.
– Dersom alle dagens yrkesaktive 50-åringer utsetter sin faktiske avgangsalder med ett år, betyr det en samfunnsøkonomisk gevinst på mellom 40 og 50 milliarder kroner hvert år. Det vil gi 70.000 ekstra årsverk til norske arbeidsplasser, og være et godt bidrag til å sikre velferdsstaten.
Aldersbevisst ledelse
Barbro Noss mener at Norge ikke har råd til noe annet enn å legge bedre til rette for seniorene i arbeidslivet. Samtidig innrømmer hun at det ikke finnes noen quickfix på problemet.
– Sammen med arbeidstakerorganisasjonene har Samfunnsbedriftene i flere år arbeidet systematisk med hva som skal til for at eldre arbeidstakere skal bidra lengre enn i dag. Vi har også utviklet et digitalt kurs om seniorpolitikk, sier Noss.
Se også: Digitalt kurs i seniorpolitikk
– Skal vi lykkes med å få eldre arbeidstakere til å velge et lengre arbeidsliv, trengs imidlertid mer faktabasert kunnskap om hvilke virkemidler som er egnet for å oppnå dette, sier hun.
Samfunnsbedriftene og KS har derfor sluttet seg til et forskningsprosjekt som er initiert av Kunnskapssenteret for lengre arbeidsliv: «Aldersbevisst ledelse og planlegging for gode senkarrierer i kommunal sektor»
Skal prøve ut nye tiltak
– Vi har invitert to av våre største medlemmer regnet i antall ansatte: BIR-konsernet og Nedre Romerike Vann og Avløpsselskap IKS (NRVA). Begge har sagt seg villige til å delta i prosjektet, som også kommer til å omfatte flere kommuner.
– I samarbeid med forskerne skal BIR og NRVA utvikle hensiktsmessige og tilpassede tiltak for å få eldre arbeidstakere til å stå lengre i arbeid, prøve ut tiltakene og vurdere effekten av dem, sier Noss.
Hun tror at bedriftene vil ha stor nytte av å samarbeide med forskerne i prosjektet.
– Og vi har selvsagt store forhåpninger til at dette samarbeidet skal gi erfaring og kunnskap til glede for andre som vil satse på seniorer – både blant våre medlemmer og i det øvrige arbeidslivet, sier Noss.