Søk

Samarbeid med Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv:

Skal forske på seniorer i arbeidslivet

To personer med verneutstyr som tar vannprøver.
BIDRAR: Ansatte ved Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) tar vannprøver for å sjekke at kvaliteten er tilfredsstillende. Selskapet skal nå være med i et forskningsprosjekt for å få flere eldre til å stå lengre i arbeid. Foto: Jill Johannessen.
|
Publisert:
27. november 2024

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) og BIR-konsernet skal bidra i et nytt forskningsprosjekt for å få flere eldre til å stå lengre i arbeid.

– Vi er svært glade for at to store medlemsbedrifter har sagt seg villige til å bidra til dette, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
– Alle synes å være enige om at seniorene må stå lengre i arbeid, men det er fortsatt usikkerhet om hvordan dette faktisk skal gjøres. Nå får vi mer kunnskap om hvordan bedriftene kan utvikle gode senkarrierer på arbeidsplassene, sier hun.
FoU-prosjektet kalles «Aldersbevisst ledelse og planlegging for gode senkarrierer i kommunal sektor», og skal gå over to år fram til høsten 2026.

Kompetansemangel

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte Perspektivmeldingen i august, slo han fast at kampen om arbeidskraften ville bli hovedutfordringen de neste tiårene.
– Vi skal mobilisere arbeidskraft og jobbe smartere, blant annet gjennom økt bruk av teknologi. Da kan vi frigjøre nesten 200.000 personer som kan gå inn i bedrifter og virksomheter, sa Vedum på pressekonferansen.
Samtidig vil nordmenn leve seks år lengre i 2060 enn i dag, og vi vil ha 700.000 flere eldre. Det vil kreve over 180.000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren alene, noe som spiser opp mye av gevinsten.

Trenger alle hoder og hender

– Det er ingen tvil om at vi kommer til å trenge drahjelp ved at de eldre arbeidstakerne står lengre i arbeid, sier Noss.
I Samfunnsbedriftenes årlige arbeidslivsundersøkelse går det fram at det er mye vanskeligere å få tak i og beholde riktig kompetanse enn for bare ett år siden. Andre sektorer melder om samme utvikling, og befolkningsutviklingen gjør ikke saken noe bedre. NAV har varslet om at norske virksomheter mangler minst 70.000 arbeidstakere.
Les også: Pensjonerer vi oss inn i kompetansemangel
– Vi har behov for alle hoder og hender. Som samfunn må vi inkludere folk i arbeidsfør alder som i dag står utenfor arbeidsfellesskapet. Flere må jobbe mer og flere må stå lengre i arbeid, sier Noss.
Hun forteller at en innsats for seniorer i arbeidslivet vil gi en enorm gevinst.
– Dersom alle dagens yrkesaktive 50-åringer utsetter sin faktiske avgangsalder med ett år, betyr det en samfunnsøkonomisk gevinst på mellom 40 og 50 milliarder kroner hvert år. Det vil gi 70.000 ekstra årsverk til norske arbeidsplasser, og være et godt bidrag til å sikre velferdsstaten.

Aldersbevisst ledelse

Barbro Noss mener at Norge ikke har råd til noe annet enn å legge bedre til rette for seniorene i arbeidslivet. Samtidig innrømmer hun at det ikke finnes noen quickfix på problemet.
– Sammen med arbeidstakerorganisasjonene har Samfunnsbedriftene i flere år arbeidet systematisk med hva som skal til for at eldre arbeidstakere skal bidra lengre enn i dag. Vi har også utviklet et digitalt kurs om seniorpolitikk, sier Noss.
Se også: Digitalt kurs i seniorpolitikk
– Skal vi lykkes med å få eldre arbeidstakere til å velge et lengre arbeidsliv, trengs imidlertid mer faktabasert kunnskap om hvilke virkemidler som er egnet for å oppnå dette, sier hun.
Samfunnsbedriftene og KS har derfor sluttet seg til et forskningsprosjekt som er initiert av Kunnskapssenteret for lengre arbeidsliv: «Aldersbevisst ledelse og planlegging for gode senkarrierer i kommunal sektor»

Skal prøve ut nye tiltak

– Vi har invitert to av våre største medlemmer regnet i antall ansatte: BIR-konsernet og Nedre Romerike Vann og Avløpsselskap IKS (NRVA). Begge har sagt seg villige til å delta i prosjektet, som også kommer til å omfatte flere kommuner.
– I samarbeid med forskerne skal BIR og NRVA utvikle hensiktsmessige og tilpassede tiltak for å få eldre arbeidstakere til å stå lengre i arbeid, prøve ut tiltakene og vurdere effekten av dem, sier Noss.
Hun tror at bedriftene vil ha stor nytte av å samarbeide med forskerne i prosjektet.
– Og vi har selvsagt store forhåpninger til at dette samarbeidet skal gi erfaring og kunnskap til glede for andre som vil satse på seniorer – både blant våre medlemmer og i det øvrige arbeidslivet, sier Noss.

Les mer om

Fakta om prosjektet

«Aldersbevisst ledelse og planlegging for gode senkarrierer i kommunal sektor» er et FoU-prosjekt som er initiert av Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, i samarbeid med Samfunnsbedriftene og KS.
Prosjektet skal gjennomføres i perioden 15. november 2024 til 15. oktober 2026.
Prosjektet innebærer et gjensidig, involverende samarbeid mellom forskere og utvalgte enheter i 1-2 samfunnsbedrifter og 1-2 kommuner.
Målet er å stimulere til engasjement og et reelt samarbeid om å utvikle og prøve ut skreddersydde løsninger. Prosjektet tar sikte på å utforske, beskrive og evaluere virkningen av en deltakende intervensjon på arbeidsplassen med sikte på å utvikle gode senkarrierer.

Fakta om Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv

Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv skal formidle forskningsbasert kunnskap og relevante erfaringer til norsk arbeidsliv.
Kunnskapssenteret skal stimulere virksomheter til å sette aldring og arbeid på agendaen samt utvikle strategier for å øke yrkesdeltakelsen blant de eldste.
Senteret holder til i Oslo og har åtte ansatte. Les mer

Fakta om BIR

BIR AS er et av Norges største renovasjonsselskap og ansvarlig for avfallshåndtering til over 386.100 innbyggere i ti vestlandskommuner.
BIR AS tilbyr også avfallsløsninger, rådgivning og tjenester til industri og næringsliv i regionen.
Konsernet BIR AS ble etablert 1. juli 2002, men historien strekker seg helt tilbake til 1881 da Bergen Renovationsvæsen ble etablert som Nordens første kommunale renovasjonsselskap.
BIR har ca. 400 ansatte. Les mer

Fakta om NRVA

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) har ansvar for å levere drikkevann av høy kvalitet til eierkommunene, og ta imot avløp, rense og levere det tilbake til naturen.
NRVA eies av Lørenskog, Rælingen, Lillestrøm, Nittedal og Gjerdrum kommuner. Selskapet var opprinnelig delt i ett vannverksselskap (NRV) og ett avløpsselskap (NRA), men gikk sammen i et felles selskap fra 2023.
NRVAs historie strekker seg tilbake til 1971 da Romerikskommunene begynte et samarbeid om et felles vannverk.
NRVA IKS har ca. 120 årsverk. Les mer
Barbro Noss
Bilde av forhandlingsdirektør Barbro Noss. Foto: Jill Johannessen
Assisterende direktør
402 36 492
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern