Det var stinn brakke da tidligere statsminister og nåværende høyreleder Erna Solberg snakket til nettverket «Kvinner i samfunnsbedriftene» den 24. august på Kommunenes Hus i Oslo. «Hvilke hindringer møter kvinner for å ta steget opp og frem?» var tema for samlingen.
Og Solberg fokuserte mye på ting som kvinner ofte selv kan gjøre noe med: Sørg for å være synlig. Si «ja» når det dukker opp en god mulighet. Sørg for at du har erfaring fra kjernevirksomheten. Det var hennes tre råd til kvinner som har lyst å bli leder.
Kvinner gjør to «feil»
Særlig to ting holder kvinner tilbake, mente hun. - For det første tar jenter jevnt over for lite ære for det de har gjort. De er ofte gode lagbyggere, men det gjør at ikke alle lenger opp ser det. Og gutter gjør gjerne motsatt.
- For det andre føler jenter som regel at de må kunne ting 100 prosent før de sier ja. Jeg har spurt flere om å være komitéleder og fått nettopp slike svar.
- Vi har kommet ekstremt langt i Norge. Likevel har vi en stor utfordring: Vi har et av verdens meste kjønnsdelte arbeidsmarkeder. Det forplanter seg i all annen likestillingsstatistikk.
Gå til kjernen!
- For det er gjerne folk som har erfaring fra kjernevirksomheten, som ender i lederstolen. Og ofte har kvinner mer erfaring fra de ulike støttetjenestene som jus og HR.
- Det er ofte lett å forklare underrepresentasjon av kvinner med «glasstaket». Men jeg tror ikke på det. Vi må fokusere på utdanning og erfaring. Det er en systemulikhet som folk er for lite bevisst på.
- Færre kvinner utdanner seg innen teknologi. Færre jobber med teknologi innen selskaper. Og det er et langsiktig arbeid å få jenter til å ta utdanning som gjør at de kan ta lederstillinger.
- Det er flere kvinnelige ledere i offentlig sektor. Særlig innen forvaltningen. Men det blir færre jo lengre du kommer opp. Det er et tankekors at menn i førstelinjen har en tendens til å gjøre karriere raskt. Så det er en systemforskjell.
Vil ha kvinnelige gründere
Solberg pekte på to utfordringer for den fremtidige likestillingen. Den første er at mange gutter faller ut av skolen. Og «skoletapere» vil slite med å få fotfeste på arbeidsmarkedet.
Den andre utfordringen er at flere kvinner må bli gründere. Dette går tilbake til utdanning, mente hun, og påpekte at menn tar mye data – som igjen driver mye av utviklingen.
Likevel kan man se det samme mønsteret i mer kvinnedominerte bransjer. Og det er et paradoks. - Kvinnelige gründere i felt der det er mange kvinner, det bør være naturlig.
Og fedre som henter
Den tidligere statsministeren pekte på at kvinner ofte tar mer ansvar i hjemmet. Og noen år kan nok mange føle at de strekker seg for langt. Da er kvinner avhengige av å ha støtte på hjemmefronten.
Det er dessuten stor forskjell på å ha barn med utfordringer og å ha barn som er sunne og friske, betonet hun.
- Med friske barn og en mann som henter i barnehagen, så er det ikke så vanskelig.
- Får du en sjanse, det kan være et styreverv, nye oppgaver og lignende, så still deg frem og vis hva du kan! Slik lød Ernas oppfordring til de lydhøre deltagerne på årets andre nettverkssamling.