- Vi vet fra vår arbeidslivsundersøkelse at det er blitt vanskeligere å rekruttere folk som har den nødvendige kompetansen. Og det blir nok enda mer krevende fremover, sier Noss som er assisterende direktør i Samfunnsbedriftene.
- Vi vil bidra til at medlemsbedriftene våre har nok og riktig arbeidskraft. Det er lurt å legge til rette for å beholde gode arbeidstakere lengre. Seniorene blir gull verdt framover.
Enige om flere punkter
Seminaret som hun var vertskap for, er en del av samarbeidet om seniorpolitikk som Samfunnsbedriftene har med fagforeningene Fagforbundet, Akademikerne, YS, Tekna og Unio. På seminaret ble det enighet om å jobbe videre med:
- Seniorpolitikk må på dagsordenen
- Vi trenger mer kunnskap både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden sentralt og ute i bedriftene
- Det må jobbes med å endre holdninger
Senter for seniorpolitikks direktør Kari Østerud og seniorrådgiver Olav Eikemo var invitert for å drøfte hva som skal til for å holde seniorene lenger i jobb.
Godt samarbeid mellom partene
- Det er veldig sjelden at en arbeidsgiverorganisasjon får med seg fagforeningene og diskuterer den felles utfordringen det er å få arbeidstakere i sekstiårene til å jobbe lenger, sier Østerud.
Pensjonsleverandøren KLP var med for å bidra med relevant statistikk rundt pensjonering i de kommunale selskapene.
Partene ble raskt enige om å jobbe med seniorpolitikk også utenom tariffoppgjøret. I årets hovedtariffoppgjør ble bestemmelsen om seniorpolitikk i Bedriftsavtalen endret.
- Vi har nå gått fra å regne opp mulige seniortiltak, til å legge inn formålet med å drøfte seniortiltak i bedriftene – å motivere arbeidstakerne til å stå lengre i arbeid, sier Noss.
Senter for seniorpolitikk
Denne artikkelen er
basert på en artikkel som er skrevet av Senter for seniorpolitikk. Senter for seniorpolitikk holder innlegg og foredrag for grupper av ledere, tillitsvalgte, HR-folk og eldre arbeidstakere.