Søk

Gratis webinar og nytt nettverk:

Satser på kunstig intelligens (KI)

Øivind Brevik i halvfigur i et miljø med mye betong.
– Vi håper at webinarer og nettverk om KI kan bidra til mindre usikkerhet om hvordan KI påvirker våre medlemmer, og samtidig hjelpe dem til å utnytte denne teknologien for å produsere bedre tjenester, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene. Foto: Bård Gudim
|
Publisert:
20. februar 2025

– Mange medlemmer synes det er utfordrende å forholde seg til kunstig intelligens (KI) og hvordan det påvirker hverdagen deres. Vi ønsker derfor å tilby både kurs og nettverk hvor medlemmene kan få bedre innsikt i KI.

Det sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
– I medlemsundersøkelsen har digitalisering og KI i flere år blitt trukket fram blant de viktigste sakene vi bør jobbe mer med. Samtidig viser arbeidslivsundersøkelsen at nettopp teknologisk kompetanse er en stor mangelvare for mange medlemmer.
– Vår satsing på KI vil neppe løse alle kompetanseproblemer hos medlemmene, men det vil bidra til mindre usikkerhet om hvordan KI påvirker våre medlemmer, og samtidig hjelpe dem til å utnytte denne teknologien for å produsere bedre tjenester, sier Brevik.

Webinarserie ...

Denne våren starter Samfunnsbedriftene en serie med webinarer om KI. Den skal dekke alt fra helt grunnleggende ferdigheter for å utnytte teknologien blant de ansatte, til mer avanserte temaer som hvordan man kan klargjøre bedriften for mer avansert bruk av KI.
Det første webinaret holdes 13. mars og heter ganske enkelt «Kunstig intelligens (KI) i et nøtteskall». Det er ment som en generell introduksjon, men inneholder også praktisk veiledning i «prompting», som er de instruksjoner man bruker for å utnytte KI.
Meld deg på gratis webinar: Kunstig intelligens (KI) i et nøtteskall
– Vi har selv hatt våre ansatte på kurs i grunnleggende bruk av KI, og det har vært svært nyttig. I dag har vi en egen arbeidsgruppe som ser på hvordan vi kan utnytte denne teknologien, vi har startet et pilotprosjekt for å betjene medlemmene bedre ved hjelp av KI, og vi har enkeltansatte som opparbeider seg solid kompetanse på feltet, sier Brevik.
For å senke terskelen for å tilegne seg kunnskap om KI, har Samfunnsbedriftene valgt å tilby det første webinaret gratis for medlemmene.

... og nettverk

Øivind Brevik mener det er svært viktig å dele kunnskapen, slik at flere får nytte av den.
– I forbindelse med webinarene om KI, ønsker vi også å opprette et eget nettverk der medlemmene kan møtes for å diskutere både små og store utfordringer knyttet til KI.
– Det blir over samme lest som våre HR-nettverk, der vi sørger for å etablere nettverket og legge til rette for samlingene, mens det er medlemmene selv som styrer det faglige innholdet.
Meld din interesse for KI-nettverket her
– Erfaring viser at dette er en svært god modell der nettverksmedlemmene henter ut erfaring og diskuterer konkrete utfordringer i sin egen arbeidshverdag. Jeg føler meg trygg på at dette vil gi svært verdifull erfaringsdeling på tvers av både bedrifter og bransjer, sier Brevik.

Mer utover våren

Mens det første webinaret tar for seg de helt grunnleggende tingene rundt KI, blir det mer avansert utover våren.
– Det neste webinaret vil gå inn på bruk av generativ KI i praksis, hvor det tas et dypdykk i utvalgte bruksområder, for eksempel effektivisering, innovasjon og kundedialog. Deretter vil webinarene ta for seg hvordan man gjør bedriften KI-klar, tilpassing av ulike KI-assistenter til eget bruk, og en rekke eksempler fra medlemmer som allerede har gjort gode erfaringer med KI, sier Brevik.
Han oppfordrer medlemmene til å følge med på nyhetsbrevene fra Samfunnsbedriftene for å få med seg de siste nyheter og møteplasser om KI.
Ikke abonnent på nyhetsbrev? Meld deg på her!

Les mer om

Fakta

Kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.
Man sier ofte at en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske om hvordan den skal gjøre det, har kunstig intelligens.
Mot slutten av 2022 kom generativ kunstig intelligens på banen for fullt. Denne teknologien baserer seg på dyp læring for å gjengi statistiske egenskaper av det opprinnelige materialet modellen er trent på, og har fått enormt mye oppmerksomhet i media. Det er denne teknologien som ligger bak snakke-roboter (engelsk «chatbots»), og generering av bilder, tekst og video.
(Kilde: Store norske leksikon)
Vi har også bedt språkmodellen ChatGPT om enkelt å forklare generativ kunstig intelligens slik at alle kan forstå det. Her er svaret vi fikk:
Her er en enkel forklaring av generativ kunstig intelligens i fem korte punkter:
  1. Lager nytt innhold – Generativ AI kan skape tekst, bilder, musikk og videoer basert på eksempler den har lært av.
  2. Lærer av data – Den trener på store mengder informasjon for å forstå mønstre og lage noe nytt som ligner, men ikke er en kopi.
  3. Brukes til mange ting – Generativ AI kan skrive artikler, designe kunst, lage kode, forbedre bilder og til og med skape realistiske samtaler.
  4. Jobber med mennesker – Den hjelper folk med ideer, automatiserer oppgaver og sparer tid, men trenger ofte veiledning for best resultat.
  5. Kan ha utfordringer – Noen ganger lager den feil informasjon eller ting som ikke gir mening, og derfor må vi bruke den med sunn fornuft.
(Kilde: ChatGPT/Open AI)

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Gå til toppen
Personvern