– Vi registrerer at noen oppfatter det som kontroversielt at våre 21 delegater på Landstinget ble avgjørende for lederkabalen, sier Pål Smits.
– Men Landstinget har gjennom vedtektene gitt oss stemmerett, og vi må derfor foreta en selvstendig vurdering av hvilken kandidat som vi mener er best til å lede KS den neste fireårsperioden
– Det betyr også en vurdering av hvem som best vil ivareta de kommunalt eide bedriftenes behov – med andre ord hvilken kandidat som er best for en samlet kommunesektor.
Smits er til daglig administrerende direktør i Lindum AS, men var på Landstinget i egenskap av å være styreleder i Samfunnsbedriftene og medlem av hovedstyret i KS.
– Dette har vi ikke tatt lett på. Vi ønsket at valgkomiteen skulle komme med en felles tilråding til en kandidat, som vi deretter kunne stille oss bak. Det klarte de ikke. Vi kom deretter med gjentatte forslag til kompromisser, men en av partene ønsket ikke å drøfte disse videre.
– KS og Samfunnsbedriftene er uavhengige arbeidsgiverorganisasjoner i kommunesektoren, men vi er begge tjent med at KS har en leder med stor tyngde både innad og utad, og som kan være samlende slik at KS kan fortsette sitt gode arbeid på vegne av norske kommuner.
Grundig forarbeid
Landstinget er KS’ øverste organ og arrangeres etter lokalvalget hvert fjerde år. Her velges KS’ politiske ledelse, og man vedtar kontingenter, vedtekter og de politiske prioriteringene for den neste perioden.
Daværende KS Bedrift var en del av KS fra etableringen i 2001 fram til organisasjonene skilte lag i 2014. KS Bedrift skiftet deretter navn til Samfunnsbedriftene i 2020.
De beholdt representasjon i KS’ styrende organer, siden Landstinget mente at de kommunalt eide selskapene hadde en viktig stemme i organisasjonen. Samfunnsbedriftene er derfor også representert i fylkesstyrene i KS.
På selve Landstinget har Samfunnsbedriftenes delegater stemmerett på lederposisjonene, men ikke på den partipolitiske fordelingen av medlemmer i hovedstyret og landsstyret.
– Våre delegater gjorde en grundig jobb før de tok avgjørelsen, blant annet ved å intervjue styrelederkandidatene. Deretter er det gjort en helhetsvurdering for hva som er best for KS, Samfunnsbedriftene og en samlet kommunesektor, sier Smits.
Til slutt endte lederkabalen med Gunn Marit Helgesen (H) som styreleder, Odd Stangeland (Ap) som 1. nestleder og Aud Hove (Sp) som 2. nestleder.
Les mer om ledervalget på nettsidene til KS
Ser frem til godt samarbeid
Pål Smits mener et tett og godt samarbeid mellom KS og Samfunnsbedriftene vil styrke begge organisasjoner, og gi norske kommuner mer gjennomslag.
Under Landstinget gikk Smits på talerstolen og inviterte blant annet til tettere samarbeid med KS om arbeidsinkludering.
Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene var også til stede på Landstinget i KS.
– Det har vært lærerike dager med mange spennende diskusjoner. KS og Samfunnsbedriftene jobber med mange overlappende saker, og Landstinget har også tatt opp temaer som er svært viktige for våre medlemmer.
– Ved siden av arbeidsinkludering, har Landstinget vedtatt uttalelser om både vann og avløp, totalberedskap og nasjonal transportplan. Dette er saker som vi også jobber mye med, sier Brevik.
– I tillegg er det mange fellesnevnere innen de politiske prioriteringene for den neste perioden. Her er det med andre ord et godt grunnlag for samarbeid om mange saker mellom KS og Samfunnsbedriftene, sier Brevik.
Les de dagsaktuelle uttalelsene fra Landstinget i KS her: