Søk

Hos Klimadepartementet

Presenterte viktige saker for fremtidens energipolitikk

Smilende og formelt kledde kvinner og menn.
Kaja Boye Buxrud og Kristian Dahl Larsen, næringspolitiske rådgivere i Samfunnsbedriftene Energi, Tore O. Sandvik, klima- og miljøminister og Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene energi.
|
Publisert:
9. desember 2024

Klimaministeren ble på et møte med Samfunnsbedriftene Energi i forrige uke presentert for våre planer om Nasjonal energiplan og flomfond.

På et møte med fungerende klimaminister Tore O. Sandvik fikk vi presentert våre planer om behovet for en nasjonal energiplan og opprettelsen av et flomfond. Begge deler kan bidra til å nå fornybarmålene som regjeringen har satt seg. 

Nasjonal Energiplan – et nødvendig verktøy for framtiden

Det er et presserende behov for mer helhetlig og langsiktig tenkning i norsk energipolitikk, noe Samfunnsbedriftene Energi har påpekt lenge. Selv om det ikke skorter på utredninger og analyser, har flere aktører i bransjen, inkludert Thema Consulting, beskrevet dagens energipolitikk som “uforutsigbar og uoversiktlig”.
– For å møte fremtidens energibehov må vi ha bedre forutsigbarhet. Vi trenger en nasjonal energiplan som ser både produksjon, forbruk og nettutbygging i sammenheng, sier Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi.
Klimautvalget har foreslått at en slik energiplan bør legges frem for Stortinget annethvert år, og Samfunnsbedriftene Energi mener at vi kan lære av nabolandet Danmark, som har en mer oversiktlig og tydelig energipolitikk.

Flomfond – for å møte klimaendringene

Det andre hovedtemaet under møtet var behovet for å opprette et flomfond for å møte de økende utfordringene som flom og skred gir som følge av klimaendringene. Samfunnsbedriftene Energi fremhevet hvordan vi kan bygge mer fornybar kraftproduksjon samtidig som vi gjør Norge bedre rustet til å håndtere ekstremvær.
Oppgradering av eksisterende vannkraftverk, slik som Voss Energi har gjort i Palmafossen, kan bidra til både mer kraft og bedre flomsikring. I prosjekter som dette kan man øke produksjonskapasiteten,på vinterstid, når det er størst behov, samtidig som det legges til rette for bedre flomsikring. Slike prosjekter er sjelden kommersielt levedyktige på egenhånd og det trengs derfor bedre rammevilkår for å øke kraftproduksjonen med bedre flomsikring.
I tillegg ble det understreket at det bør forskes mer på løsninger som både ivaretar flomvern, kraftproduksjon og biologisk mangfold. Med økte flom- og skredrisikoer som følge av klimaendringene, er det viktig at det settes av midler til forskning og utvikling på dette området.
Vi er stolte over Voss og de ildsjelene der som gjennom iherdig innsats har endret hva som er mulig og ikke mulig. Men vi kan ikke ha en politikk som forutsetter at alle skal gå inn i dette på samme måte. Derfor bør det finnes incentiver. 
Samfunnsbedriftene Energi ser frem til videre dialog med regjeringen om hvordan vi kan legge til rette for en mer forutsigbar, helhetlig og bærekraftig energipolitikk for fremtiden.
For mer informasjon om Samfunnsbedriftene Energis forslag til nasjonal energiplan og flomfond, kan du lese mer her:

Les mer om

Kaja Boye Buxrud
Portrett av Kaja Boye Buxrud
Næringspolitisk rådgiver (vikariat)
466 65 060
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern