Midtbø deltok på det første kullet i nettverket i 2019. Siden har koronapandemien satt en stopper for oppfølgeren, men i slutten av april starter Samfunnsbedriftene endelig opp med andre kull.
– «Kvinner i samfunnsbedriftene» var absolutt en positiv opplevelse, både som inspirasjon, mulighet til å dele erfaringer med de andre deltakerne, bredden på innholdet til innlederne – som holdt veldig høyt nivå – konkrete og nyttige tips og råd, sier Midtbø.
– Og ikke minst «sparket bak» til å ta grep om egen og andres situasjon for mer mangfold. Dette siste er nok det som var mest verdifullt. Flere enn kvinner bør høre om dette, så jeg håper det blir et tema på andre arrangementer hos Samfunnsbedriftene der begge kjønn deltar.
Energiboost og kule damer
Midtbø ser gjerne at flere kvinner fra havnene melder seg på i nettverket.
– Vi får ikke mer mangfold hvis vi bare jobber én og én. Dessuten er det en energiboost for egen del, og himla kjekt å dele dette sammen med mange andre kule damer, sier hun.
Selv om det har kommet flere kvinnelige havnesjefer de siste årene, er det fortsatt en mannsdominert bransje. Blant Norske Havners medlemmer er ca. 70 prosent av de ansatte menn. I åtte av ti bedrifter består også ledergruppene av minst 70 prosent menn.
– Det må jobbes systematisk, og bedriftene må ha konkrete måltall som de styrer etter – på lik linje med måltall innen økonomi, HMS og bærekraft. Det er større sjanse for handling når kjønnsbalanse blir en del av strategien med konkrete mål som skal oppnås, sier Midtbø.
Statsråder og toppsjefer
Det andre kullet av nettverket starter 21. april, og primus motor i «Kvinner i samfunnsbedriftene», Anna Ljunggren, sier at det meste av programmet for den første samlingen er klart.
– Vi er glade for at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har sagt ja til å delta, og vi tror også det blir veldig interessant å høre Sumeet Singh Patpatias tanker. Han er inkluderingssjef i Schibsted-konsernet, og har gjort seg mange tanker om hvor stor verdi mangfold har.
– Tema for den første samlingen i nettverket er jo også «Hvordan kan mangfold gjøre virksomheter mer attraktive», sier Ljunggren.
Hun lister også opp en rekke andre bidragsytere som Chris Hovde i Telia, kjønnsforsker Agnes Bolsø ved NTNU, psykolog Joar Skjevdal, daglig leder Kimiya Sajjadi i Big Enough Global, utredningsleder Morten Sonniks i Imdi, byråd Ruth Grung i Bergen og mange flere.