Søk

Samfunnsbedriftene Energi på NVEs årlige konferanse

Perspektiver fra Energidagene

Smilende menn og kvinner på konferanse
Energidagene er en viktig møteplass i bransjen og Samfunnsbedriftene Energi stilte sterkt i år.
|
Publisert:
28. oktober 2024

Norges Energidager er trolig den største møteplassen for energibransjen. Årets konferanse ble intet unntak. Og som vanlig smalt det noen saftige gloser i fra podiet.

Tre dresskledde menn som snakker.
Andreas Halse fra tankesmien Agenda, Energiminister Terje Aasland og NVE-direktør Kjetil Lund.
17. og 18. oktober gikk Norges Energidager av stabelen. Årets konferanse bød på gode faglige og politiske diskusjoner. For oss i Samfunnsbedriftene Energi ga konferansen mulighet til å møte både medlemmer og andre viktig aktører i bransjen.
Fra scenen ble det drøftet mange sentrale problemstillinger, blant annet geopolitikk og sikkerhet, kraftutbygging og lokal aksept og betydningen av nettilknytning.

Statsråden med sterk oppfordring

Under innledningen understreket statsråden viktigheten av å planlegge for fremtiden når det gjelder fornybar energi og nettutvikling. Både han og NVE-sjef Kjetil Lund pekte nok en gang på behovet for mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering. Og ja, vi har hørt det før.
Aasland kom imidlertid denne gangen med en erkjennelse om at det ikke er bransjen og fagmyndighetene, men politikerne som først og fremst har forsømt seg de siste ti-årene.
- Det gjør at vi ikke har planlagt for den fremtiden vi står oppe i akkurat nå, påpekte statsråden, som fortalte at over alt der han møtte opp, fikk fortalt at det er mangel på nett som er den store utfordringen.
Nettopp dette er årsaken til at Samfunnsbedriftene Energi ved flere anledninger har pekt på at det må legges til rette rammebetingelser og ikke minst en inntektsramme som bidrar til at selskapene får insentiver til å bygge ut kraftnettet der man vet at behovet vil komme, og ikke må vente til det etterspørres.

- Taper muligheter for industri- og næringsutvikling

Statsråden advarte om at vi nå står overfor en situasjon med mangel på nettkapasitet, og at vi står i fare for å tape industri- og næringsutvikling. Han kom derfor med en klar oppfordring til nettselskapene.
- Mitt klare krav til nettselskapene er at de skal bygge ut en samfunnsmessig rasjonell infrastruktur i det landet her, sa Aasland.
Vi i Samfunnsbedrfitene Energi vet at våre medlemmer står klare til å følge statsrådens anbefalinger, men vil samtidig ha rammer som gjør det mulig å følge opp.
Og noe er da også gjort ved at regjeringen har gitt selskapene et verktøy for å belønne tidlig planlegging av nett, og for å legge til rette for nødvendig utbygging. Blant tiltak som regjeringen har gjennomført ble det nevnt økte ressurser til konsesjonsbehandling i NVE og digitalisering av søknadsprosessene
- Jeg har en stor forventning om at nettselskapene planlegger for nett i tide og at det blir en større parallellitet mellom samfunnsutviklingen og nettutviklingen. I dag er det for stor mismatch på det, fortsatte Aasland.

Kraftsalve fra Aasland

Som vanlig snakket Aasland om mer kraft, nett og energieffektivisering. Avslutningsvis, i en dialog med NVE-sjefen, pekte Aasland på at vi må gjøre energi og kraftmarkedet mer forståelig for folk flest. Han kom med en anbefaling om at bransjen må rydde opp i egen språkdrakt og kom med følgende kommentar;
- Her om dagen hadde jeg en introduksjon av det som heter flytbasert markedskobling. Og ikke nok med det; kontraintuitiv flyt. Og det skriver media om som negativt. Men hvem faen forstår hva det egentlig er?, spurte Aasland til latter i salen.
Men her har han selvsagt et poeng.

Debatt om kraftutbygging

I innledningen av konferansen oppfordret NVE-sjef Kjetil Lund forsamlingen til å lytte ekstra godt til de som hadde andre meninger og synspunkter enn en selv.
Det gjorde nok også flere da sametingspresidenten holdt sitt innlegg, men også da vi kom til plenumsdebattene fredag.
Et av høydepunktene var debatten om kraftutbygging og lokal aksept, med blant annet Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet og Petter Sortland, ordfører i Høyanger kommune. Sortland kunne belyse det tydelige dilemmaet man har i kommunen, ved at det er behov for mer kraft til Hydros produksjon, samtidig som det er stor skepsis til å bygge ut vindkraftverk i området.
Ordfører Sortland dro frem nødvendigheten av å etablere et nasjonalt kompetansesenter for vindkraft, fordi kommunestyrene som regel ikke har tilstrekkelig med ressurser for å fatte gode vedtak i vindkraftsaker, noe også Samfunnsbedriftene Energi har fått belyst i en rapport som ble lagt frem under Arendalsuka.
Sortland påpekte også et annet svært viktig poeng, nemlig at det er vesentlig at kommunene ikke sier kategorisk nei til vindkraft, men tar seg bryet med å gjøre en vurdering av mulighetene før man eventuelt velger å si nei.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern