Det er klare begrensinger på aksjonærminoritetens rett til innsyn i eget selskap. Ledelsen bør likevel vurdere å etterkomme aksjonærenes ønske om informasjon i større grad enn hva de er pålagt som et minimum etter aksjeloven.
Det er ingen alminnelig innsynsrett
Aksjonær ønsker ofte å ha innsyn i forhold ved selskapet utover det som er offentlig tilgjengelig eller som ledelsen på eget initiativ gir ut. Slike forhold kan både gjelde konkrete saker eller mer generelle ting som forvaltning, økonomi, kontrakter eller strategiske planer. Men selv om aksjonærene eier selskapet, har de ikke ubetinget rett til innsyn i alle opplysninger om selskapet.
Innsynsretten til aksjonærene er regulert i aksjeloven § 5-15. Uavhengig av hvor mange aksjer vedkommende eier, har hver enkelt aksjonær en rett til å kreve opplysninger om selskapet fra styret og daglig leder.
Men aksjeselskapet er eget rettssubjekt, og det er ikke nødvendigvis i selskapets interesse at aksjonærene har full innsikt i virksomheten. Derfor begrenser loven både hva slags opplysninger som aksjonærene kan kreve, og måten opplysningene kan gjøres tilgjengelige på. Også for allmennaksjeselskaper gjelder tilsvarende begrensninger i innsynsretten.
Årsregnskap/årsberetning
Styremedlemmer og daglige leder har plikt til å opplyse aksjonærene om godkjennelsen av årsregnskap og årsberetning, samt andre saker som generalforsamlingen skal avgjøre etter forslag fra styret. Alle aksjonærer kan i slike saker kreve informasjon om alle forhold av betydning for generalforsamlingens vedtak.
Da generalforsamlingen må ha et godt beslutningsgrunnlag, gjelder innsynsretten her uten reservasjoner. Men ledelsen er ikke pålagt å gi opplysninger som ikke er nødvendige for å godkjenne årsregnskap og årsberetning. De har heller ikke plikt til å gi opplysninger om saker som generalforsamlingen bare skal behandle uten å avgjøre, eller saker som er fremmet av en aksjonær.
Slike opplysninger kan kun gjøres tilgjengelig for aksjonærene dersom vilkårene i aksjeloven § 5-15 (1) nr. 3 er oppfylt.
Økonomi og saker som skal behandles
Aksjonærene har etter aksjeloven § 5-15 (1) nr. 3 rett til innsyn i forhold som kan virke inn på bedømmelsen av selskapets økonomi, blant annet virksomheten i andre selskaper som selskapet deltar i, samt saker som generalforsamlingen skal behandle.
Opplysningene kan likevel nektes fremlagt dersom innsyn vil medføre uforholdsmessig skade for selskapet. Denne begrensningen skal unngå at fortrolige opplysninger av forretningsmessig og økonomisk art blir kjent for uvedkommende.
Ledelsen må skjønnsvurdere risiko for skade. Loven stiller ikke strenge krav til skadens størrelse, men helt ubetydelige skadevirkninger er ikke nok for å holde tilbake informasjon. Hensikten med unntaksregelen er å unngå at forretningshemmeligheter, f.eks. teknisk og kommersiell kompetanse, strategivalg, pågående forhandlinger eller samarbeidsavtaler, kommer på avveie.
Innsynsretten skal bidra til å gjøre aksjonærene egnet til å ivareta selskapets interesser. Den skal ikke gi mulighet for å pleie personlige interesser, som å vurdere et eventuelt aksjesalg.
Generalforsamlingen
Aktuelle opplysninger må etter loven fremlegges av styret eller daglig leder på generalforsamlingen, slik at de blir tilgjengelige for samtlige tilstedeværende aksjonærer samtidig.
Også utenfor generalforsamling kan det komme krav om innsyn, men ledelsen er ikke pålagt å fremlegge opplysningene før på neste generalforsamling. Dersom man må gjøre undersøkelser, slik at svar ikke kan gis på generalforsamlingen, skal det sendes et skriftlig svar innen to uker etter møtet til alle aksjonærer med kjent adresse.
"Meroffentlighet"
Enkeltaksjonærer har ikke krav på innsyn i opplysninger som ikke har betydning for godkjennelsen av årsregnskap og årsberetning, bedømmelsen av selskapets økonomiske stilling eller behandlingen av konkrete saker som er fremmet for generalforsamlingen, eller som ikke kan gis uten uforholdsmessig skade for selskapet.
Ledelsen er likevel ikke forpliktet til å nekte innsyn i slike opplysninger. I tråd med prinsipper om god styring bør selskapet være så åpen som mulig overfor sine eiere, og kommunisere både på og utenfor generalforsamlingen.
Regelmessig flyt av informasjon kan forebygge konflikter med aksjonærer og forhindre mistanke om myndighetsmisbruk og andre ulovlige eller kritikkverdige forhold.
Generalforsamlingen har full innsynsrett
Dersom styret og daglig leder ikke gir ut de etterspurte opplysninger, kan man på generalforsamlingen fremme forslag om utvidet innsyn.
Generalforsamlingen kan kreve en hvilken som helst opplysning om selskapets forhold av de øvrige selskapsorganene, uavhengig av potensielle skadevirkninger. Beslutning om å gi slike opplysninger kan vedtas med alminnelig flertall.
Dette betyr også at aksjonærminoritetens ikke kan realisere sitt ønske om innsyn, utover det som følger av aksjeloven, gjennom selskapets eierorgan.
Gransking kan gi innsyn
Dersom en aksjonær mistenker ulovlige eller kritikkverdige forhold ved selskapet, men ønsker om innsyn hverken etterkommes av ledelsen eller i generalforsamlingen, kan han benytte granskingsinstituttet i aksjeloven kap. 5 for å få tilgang til informasjon.
En enkelt aksjonær kan fremme ønske om granskning, men for at ønsket skal etterkommes, må det støttes av minst en tidel av aksjekapitalen som er representert på generalforsamlingen.
Dersom forslaget oppnår slik tilslutning, kan enhver aksjonær innen en måned etter generalforsamlingen kreve at tingretten ved kjennelse beslutter gransking. Tingretten skal ta kravet til følge dersom den finner at det har saklig grunn. Kostnadene ved granskingen dekkes av selskapet.