Veilederen beskriver hva interkommunalt samarbeid er og redegjør for muligheter og begrensninger ved ulike samarbeidsmodeller.
Generelt har kommunene et stort handlingsrom både i valg av samarbeidsform og i hvordan samarbeidet innrettes (kommunal organisasjonsfrihet).
Det er viktig å velge en samarbeidsform som både er godt tilpasset de oppgavene man skal samarbeide om og hvor omfattende samarbeidet skal være med hensyn til størrelse, ansvar og økonomi. I tillegg må modellen være godt egnet for å oppnå de målene kommunene har for samarbeidet.
Mange samarbeidsformer
Lovlige samarbeidsmodeller for kommunene jf. kommuneloven § 17-1 er i dag:
- Interkommunalt politisk råd (IPR)
- Kommunalt oppgavefellskap (KO)
- Vertskommunesamarbeid (VKM)
- Interkommunalt selskap (IKS)
- Aksjeselskap (AS)
- Samvirkeforetak (SA)
- Forening (ikke egen lov)
Merk at denne veilederen fokuserer på de samarbeidsmodellene som reguleres i kommuneloven, som er vertskommunesamarbeid, kommunalt oppgavefelleskap og interkommunalt politisk råd.
De andre interkommunale samarbeidsformene, interkommunale selskap (IKS), aksjeselskap (AS), samvirkeforetak (SA) og foreninger, og som er regulert i egne lover/annet lovverk, får en ganske kortfattet omtale.
Skal spre kunnskap
Målene med veilederen er ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet å spre kunnskap og erfaringer om hvordan kommuner kan arbeide for å oppnå velfungerende interkommunalt samarbeid.
Den skal også bidra til etterlevelse av kravene til de modellene som er regulert i kommuneloven.
Veilederen har også noe overordnet omtale av annet regelverk som er relevant for interkommunale samarbeid, for eksempel forvaltningsloven og offentlighetsloven, samt reglene om offentlig støtte og anskaffelsesregelverket. Departementet går ikke grundig inn i disse rettsområdene.
Selskap og foretak må med
Samfunnsbedriftene har deltatt i en innspillsgruppe i arbeidet med veilederen. Vi mener den bør bygges ut med en bredere omtale av alle de lovlige samarbeidsmodellene som kommunene kan benytte seg av, og ikke bare dem som er regulert i kommuneloven.
Først da vil veilederen gi en fullverdig oversikt over de alternativene kommunene står overfor når de skal etablere et samarbeid.
Departementet har som mål å videreutvikle veilederen og innarbeide flere temaer. På denne bakgrunn kan både kommunale bedrifter og andre sende innspill og tilbakemeldinger til veilederen direkte til
Kommunal- og regionaldepartementet.
Ta også gjerne kontakt med Samfunnsbedriftene dersom det er spørsmål eller kommentarer til veilederen.