Rapporten som ble presentert under Arendalsuka i dag, er utarbeidet av THEMA Consulting på oppdrag fra Samfunnsbedriftene Energi, Industri Energi, El og IT Forbundet og Kraftfylka.
– Kommunene har fått et nasjonalt ansvar for energipolitikken gjennom endringer i plan- og bygningsloven. For at de skal kunne ta det ansvaret må de settes i stand til det. Det handler om tilgang til kompetanse og kapital, sa direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi om viktigheten av rapporten.
Det var stor interesse for både rapporten og diskusjonen som fulgte under lanseringen i Arendalsuka. Lokalet i Kirkekjelleren rommet rett og slett ikke plass til flere, da Lars Byenstuen, Seniorkonsulent i THEMA Consulting, presenterte funn og konklusjon i rapporten.
Sterkere lokal aksept viktig faktor
Rapporten tar for seg to spørsmål:
- Hva kan vindkraft gi av direkte inntekter og andre nyttevirkninger til kommuner og fylkeskommuner?
- Hvordan kan lokal aksept for vindkraft styrkes?
Rapporten viser at sterkere lokal forankring kan bidra til mer vindkraftutbygging. Den viser også at det er flere faktorer som påvirker lokal aksept for vindkraftutbygginger, ikke minst økonomiske insentiver og lokalt eierskap.
Det er ingen tvil om at det foreligger flere barrierer for å få dette til. I rapporten legges det imidlertid frem anbefalinger for hvordan barrierene kan fjernes, og hvordan lokal aksept kan økes gjennom lokalt offentlig eierskap. For å få ønsket effekt, anbefales det at flere av tiltakene adresseres samtidig.
- Forfriskende
Til stede i debatten ved lanseringen av rapporten i Arendal, var også statssekretær i Energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap). Hun pekte blant annet på at det var forfriskende konkrete forslag som ble lagt frem i rapporten.
Også konserndirektør Kari Ekelund Thørud i Hydro Energi mener rapporten er et godt underlag for å nå målet om mer kraftproduksjon.
– Vi trenger mer kraft, men må prioritere prosjekter som gir noe tilbake til kommunene, påpekte hun.
Nettopp det å få kommunene til ikke å si et prinsipielt nei til vindkraft, kom ogås statssekretæren tilbake til.
– Vi har ikke råd til at flere norske kommuner gjør prinsippvedtak mot vindkraft, sa Sæther.
Direkte og indirekte eierskap
Mye tyder på at lokalt offentlig eierskap vil styrke lokalsamfunnets aksept for vindkraft i sine områder. Men hvordan skal man få det til? Det er dyrt for en kommune å investere i vindkraftverk, og få – om noen - kommuner og fylker har tilgjengelige midler til å sette i gang på egen hånd. I tillegg kreves god kompetanse på feltet. Så hva kan gjøres?
Rapporten har delt opp sine anbefalinger i fire deler: Direkte eierskap, indirekte eierskap, kunnskap og ressurser, og økonomiske insentiver.
Direkte eierskap inneholder tiltak som styrker kommunalt og fylkeskommunalt eierskap i vindkraft. Det vil si direkte eierandeler i vindkraftanleggene. Dette kan utvikles over tid, for eksempel gjennom å sikre en eierandel fra start, som nedbetales mot løpende utbytte eierandelen genererer.
En annen anbefaling i rapporten er at Kommunalbanken oppretter en rettet lånefinansiering som bistår kommuner og fylker i kraftinvesteringer. Det krever imidlertid at Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) instruerer dem via eierskapsmeldingen.
Dette er et tiltak Samfunnsbedriftene Energi ser på som både praktisk gjennomførbare, og noe som bør være ønskelig fra myndighetenes side.
Indirekte eierskap gjennom samarbeid mellom regionale kraftselskaper med lokale offentlige eiere er et annet alternativ.
Økt kunnskap og kompetanse
Manglende kompetanse blant kommuner og fylker er en annen barriere, og rapporten anbefaler både et senter og en veileder med beste praksis for gjennomføring av plan- og konsesjonsprosesse. Det vil gi viktig kompetanse til kommuner som har lite vindkraft fra før.
Opplæring og kapasitetsbygging vil gi kommuner evne og motivasjon til å ta gode valg på vindkraftsaker.
Økonomiske insentiver
Selv om kommunene har fått en kompensasjonspakke gjennom endringene i skattleggingen, er det fortsatt mulig å gjøre mer. Rapporten peker på økt produksjonsavgift som det mest åpenbare tiltaket. Det vil være treffsikkert, fordi det vil øke vertskommunens inntekter og være enkelt å gjennomføre administrativt.
Rapporten inneholder flere anbefalinger som er rettet mot både kommuner og fylkeskommuner og nasjonale myndigheter. Samfunnsbedriftene Energi vil nå sette i gang arbeidet med hvordan rapporten skal tas fra ord til handling.