Nylig fikk nettselskapene beskjed fra energiminister Terje Aasland (Ap) om å starte forberedelsene for å innføre Norgespris på strøm – med sikte på innføring 1. oktober. Ordningen gjør at strømkundene kan velge mellom fastpris (Norgespris) på 40 øre/kWh eller den allerede etablerte strømstøtten.
Vi forstår hensikten med å skape ro rundt strømprisene, men er slett ikke sikre på om dette er måten å gjøre det på, i en tid da strømprisene slett ikke er kritisk høye. Spesielt utfordrende mener vi det er for nettselskapene som ikke bare er bedt om å håndtere ordningen og være den parten som skal håndtere kundeoppfølgingen, men som nå også er bedt om å sette i gang med en så stor oppgave – uten at det foreligger klare regler for hva ordningen faktisk skal innebære. Forskrifter, tekniske løsninger og detaljer er fortsatt til behandling – og vil trolig ikke være klare før midten av juni. Denne henvendelsen fra energiminister Terje Aasland var vi mildt sagt lite imponerte over.
Dette er en svært krevende situasjon for alle nettselskaper – og spesielt for de mindre aktørene. De er ikke rigget for håndtering av kundehenvendelser, slik de nå må forberede seg på. De forbereder seg så godt det lar seg gjøre, og trenger ingen påminnelser fra statsråden om det.
Samtidig pågår det en debatt om hvordan Norgespris rent teknisk skal administreres. Flere av de største nettselskapene ønsker å bruke sine egne interne kundesystemer. Det betyr at hvert enkelt selskap må utvikle og vedlikeholde sin egen løsning. Vi mener dette er både upraktisk og lite kostnadseffektivt, særlig for mindre selskaper som ikke har store teknologiteam eller IT-budsjetter.
Det finnes et godt alternativ: Elhub –– den nasjonale databasen for alle måledata. Ved å bruke Elhub som felles løsning kan man sikre at alle selskaper jobber etter samme standard og samtidig redusere kostnadene. Det er en mer rettferdig og bærekraftig vei å gå – og det gagner både bransjen og kundene. En felles løsning vil også redusere risikoen for feil og ulik praksis, og det gjør systemet enklere å forstå for folk flest.
Vi er glade for at Elhub har begynt å forberede seg, og at de inviterer både små og store nettselskaper med i utviklingen av en felles modell. Det gir håp. Men det forutsetter at myndighetene faktisk gir Elhub det nødvendige oppdraget – og det må skje raskt.
Vi forstår ønsket om å gi folk en mer forutsigbar strømregning. Men det må skje på en måte som er gjennomførbar og som er gjennomtenkt. Det virker ikke helt slik med denne ordningen, hvilket også kommer frem i et høringssvar ifra Regelrådet. Vi trenger klare rammer, tilstrekkelig tid – og en løsning som fungerer for hele landet, ikke bare for de største aktørene.
Norgespris kan ikke bygges på utydelige meldinger og altfor korte frister. Skal dette bli vellykket, må myndighetene lytte til hele bransjen – også de mindre selskapene som holder hjulene i gang hver eneste dag ute i distriktene.