I fjor ble perspektivmeldingen til regjeringen lansert. Meldingen blir utgitt hvert tredje år og inneholder en analyse av de langsiktige utfordringene Norge møter de neste 40 årene.
Perspektivmeldingen peker på flere kritiske utfordringer: Kampen om arbeidskraft, behovet for omstilling, og opprettholdelse av en god fordeling av velferd og ressurser. Samfunnsbedriftene Energi mener at i fornybarsektoren finner vi løsningen på flere av dem.
Økonomisk skifte
En av hovedutfordringene i perspektivmeldingen er at Norge møter et vesentlig økonomisk skifte framover. De statlige utgiftene øker raskt, mens inntektene fra petroleumssektoren avtar. Dette skaper et påtrengende behov for å omstille vår økonomi og utvikle nye næringer.
- I lys av minkende petroleumsinntekter må vi intensivere vårt fokus på å utvikle innenlandske fornybarressurser som vind, sol, og vannkraft, sier Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi
- Disse ressursene kan dyrkes til å bli ryggraden i en ny økonomi som er robust mot både miljømessige og økonomiske sjokk, sier Wickholm.
Skape flere arbeidsplasser
Meldingen påpeker også viktigheten av å øke arbeidstilbudet. Her kan fornybarsektoren være en nøkkelaktør for omstilling av kompetanse fra petroleumssektoren.
- Økte investeringer i elektrifisering og fornybar energi kan gi nye arbeidsplasser i fornybarsektoren og bruke arbeidsressurser fra petroleumssektoren, sier Wickholm
Fornybarsektoren er derfor essensiell for å få arbeidsmarkedet og arbeidstagerne som skal omstilles fra fossil energi til ny industri. Det vil også være gunstig for Norge økonomisk ved å utvikle ny grønn industri og grønne verdikjeder, men det krever investeringer i forkant.
- Omstillingen krever betydelige investeringer i forkant, samt nødvendige rammevilkår og insentiver for mer kraftproduksjon, sier Wickholm.
- Samtidig må mer midler gå til innovasjon og teknologisk utvikling innen grønne verdikjeder. Det vil gjøre at fornybarsektoren øke sin produktivitet og sitt bidrag til BNP, sier Wickholm.
Behov for en nasjonal plan
Et kritisk tema fremover som blir påpekt i meldingen er arealbruk. Mengden areal og natur er et begrenset gode, da er det viktig at vi prioriterer bruk av arealet godt. Det er krevende diskusjoner både lokalt, kommunalt og nasjonalt.
Meldingen peker i liten grad på hvordan vi kan øke kraftproduksjonen uten å skade naturmangfoldet. Samfunnsbedriftene Energi foreslår en tydeligere nasjonal energiplan som binder sammen kraftbehov, produksjon og nettinfrastruktur.
- En nasjonal plan vil tydeliggjøre behovet for bruk av areal som trengs til kraftproduksjon og strømnett. Det gir et klart signal for prioritering av areal og ikke minst hva samfunnet trenger for et grønt skifte, sier Wickholm.