Søk

Avtale om maritimt klimapartnerskap

Maritime næringer forplikter seg til klimagasskutt

Nærbilde av mann med caps og skjærf.
Havnedirektør og styreleder i Norske Havner Ingvar M. Mathisen var vertskap da klimapartnerksapavtalen ble undertegnet i Oslo Havn den 5. desember. Foto: Oslo Havn.
|
Publisert:
10. desember 2024

Oslo Havn var vertskap da regjeringen, den maritime næringen og fiskerinæringen den 5. desember undertegnet en avtale om få ned utslippene fra innenriks sjøfart og fiske.

Innen 2030 skal avtalepartene få utslippene fra sjøfart og fiskeri ned til halvparten av nivået som utslippene lå på i 2005. Partene skal også jobbe for å nå målet om netto null i klimagassutslipp fra skipsfarten innen 2050.
– Klima og miljø står sentralt i alt Oslo Havn gjør, og vi lever i det grønne skiftet i praksis. Det er derfor en stor glede at dere kommer til oss for å signere en avtale om klimapartnerskap.
Det sa Ingvar M. Mathisen – havnedirektør og styreleder i Norske Havner – da avtalen ble undertegnet ved soloppgang i Skur 38 på Vippetangen i Oslo Havn.

Havn kutter utslipp

Havnen som han leder har kuttet utslippene med 35 prosent siden 2017. Dette har man blant annet fått til ved å bygge landstrømanlegg for utenriksfergene, cruiseskip og bulkskip. Snart kommer det også anlegg for containerskip og tankskip.
– Miljøarbeidet i Oslo Havn har utgangspunkt i nullutslippsplanen som byrådet vedtok i 2018, og som både offentlige og private aktører nå jobber målbevisst for å realisere.
– Det viser at klimapartnerskap og samarbeid mellom virkemiddelapparatet og næringen fungerer. Vi er derfor positive til klimapartnerskapet mellom regjeringen og den maritime næringen, sa styrelederen i Norske Havner.

Nytt klimasamarbeid

– Ved å inngå et maritimt klimapartnerskap, etablerer vi en plattform for samarbeid med organisasjoner i sjøfart og fiske, hvor vi kan identifisere flaskehalser, adressere utfordringer og diskutere muligheter for den videre utviklingen av grønn skipsfart.
Det sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss under signeringen av avtalen.
– Vi skal skape jobber og kutte utslipp i skipsfarten, og staten skal bidra. Blant annet har Enova i året som gikk finansiert grønne løsninger til havs med over 2 milliarder kroner, sa klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
– Støtte til utbredelse av klimavennlige løsninger innenfor sjøfart blir viktig fremover også, og innspill fra næringen blir viktig for oss å lytte til, la han til.

Les mer om

Klimapartnerskapsavtalen

Målet er å få ned klimautslippene fra innenriks sjøfart og fiske med 50 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005-nivå.
Følgende organisasjoner har skrevet under på avtalen:
Det norske maskinistforbund, Fellesforbundet, Fiskebåt, LO, NHO, NHO, Sjøfart, Norges Rederiforbund, Norges Fiskarlag, Norsk Industri, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Sjømat Norge og Unio.
Avtalen om maritimt klimapartnerskap

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Gå til toppen
Personvern