En klargjøring og justering av kontraktsunntaket for grunnrenteskatt var forventet for å kunne komme i gang med salg av fastprisavtaler. Bransjen har etterlyst rammene, som nå er kommet fra regjeringen, men fortsatt mangler selve forskriften som aktørene skal forholde seg til.
I en melding opplyser regjeringen at de nå justerer opp det maksimale prispåslaget i fastprisavtaler til 2,5 øre/kWh, uten mva og elsertifikatkostnad. I tillegg blir det mulig å legge til et fastbeløp på maksimalt 99 kroner per måned.
Betydelig bedre
– Dette er betydelig bedre enn det foreslåtte påslaget på maksimalt 0,5 øre. Vi tror nok at det vil gjøre det mulig for strømleverandører å kunne tilby fastprisavtaler med dette påslaget, sier Bjelland.
Trolig er dette likevel ikke nok til å få fart i fastpristilbudet. For det første er det foreløpig ingen forskrift klar. Det andre er at avtaleperiodene som er foreslått med 3, 5 og 7 år, anses av mange som alt for lange, i en periode med stor usikkerhet og store svingninger i kraftprisen.
– Et stort skritt i riktig retning, kan vi vel si. Så tror vi fortsatt at næringsministeren har forventninger om en betydelig lavere fastpris enn det markedet ser for seg per i dag, sier Bjelland.
To områder
Regjeringen presiserer samtidig at de vil slå sammen de nordlige prisområdene 3 og 4, og sørlige prisområdene 1,2 og 5 når det gjelder fastpriskontrakter. Regelen innebærer at salg innenfor et nordlig og et sørlig prisområde vil gi grunnlag for kontraktsunntaket i grunnrenteskatten, men ikke salg mellom de to prisområdene.
– Dette har vi full forståelse for, slik at man unngår en uønsket skattetilpasning, sier Bjelland.
Om høyprisbidraget
Samtidig varsler regjeringen justeringer rundt innføring av høyprisbidraget. Regjeringen foreslår å endre fra timespris til månedlig gjennomsnittspris. Endringen innebærer at inntektene fra kraftproduksjon skal beregnes over måneden istedenfor per time.
– Vi skulle gjerne sett at det ble regnet på årlig snitt, men dette er positivt og i tråd med våre anbefalinger. Samtidig vil vi påpeke at vi fortsatt mener høyprisbidraget er satt for høyt med 23 prosent, avslutter Bjelland.