Søk

Høring om EUs Net Zero Industry Act

Må minske det regulatoriske gapet mellom EU og Norge

Bilde av en grå bygning, 27 flaggstenger med EU-flagg i forgrunnen
Norske myndigheter skal nå sammen med de andre EØS-landene ta stilling til om vi skal implementere Net Zero Industry Act i EØS-avtalen. Bilde: European Union, 2021
|
Publisert:
24. oktober 2024

Norge ligger langt bak den europeiske regelverksutviklingen i det grønne skiftet og det regulatoriske gapet i EØS-avtalen mellom Norge og EU bidrar til at norske aktører har en stor potensiell konkurranseulempe.

Bruk av fornybar energi for å kutte utslipp gjennom direkte eller indirekte elektrifisering står sterkt i klimapolitikken både hos Norge og EU.
Samfunnsbedriftene Energi mener derfor at det er på høy tid at Norge følger etter EU og forventer at regjeringen tar grep.
Nærings- og fiskeridepartementet har hatt en høringsrunde for å få inn innspill om EUs Net Zero Industry Act, hvor Samfunnsbedriftene Energi leverte høringssvar.
Europeisk nullutslippsteknologi
Net Zero Industry Act skal legge til rette for en rask økning i produksjonskapasiteten av nullutslippsteknologier i EU. Dette inkluderer mange av nullutslippsteknologiene som er viktig også for den norske fornybarbransjen, som blant annet teknologi til solceller, battericeller, varmepumper og kraftnett.
Det er derfor prekært at Norge er med på denne satsingen for å sikre at Norge ikke havner enda lengre bakpå enn vi allerede er.
Energiomstillingen byr på mange utfordringer og energiselskapene selv melder allerede i fra om utfordringer knyttet å få tilgang på nullutslippsteknologier de trenger til sin drift i dag.
Denne utfordringen kommer til å øke når behovet for teknologiene øker som følge av behovet for mer kraft og nett. Norge må derfor ta en aktiv rolle både med tanke på EUs satsing på nullutslippsteknologi, men må også vurdere mulighet til å bygge opp produksjon av nullutslippsteknologi i Norge.
For at det skal være attraktivt å investere i og satse på utvikling og produksjon av nullutslippsteknologi i Norge, er det viktig at reguleringen henger med. Det er viktig å se på muligheten til å ta i bruk europeisk nullutslippsteknologi, men også at Norge har mulighet til å være med på å drive utviklingen av teknologiene.
En nasjonal klima- og energiplan behøves
I høringssvaret løftet Samfunnsbedriftene Energi også frem behovet for en nasjonal klima- og energiplan.
Gjennom styringsreguleringen i Energiunionen er EU-landene pålagt å lage helhetlige klima- og energiplaner som bidrar til en koordinering av formål på tvers av alle sektorer.
Dette skal gi et planleggingsnivå som vil lette offentlige og private investeringer og sette opp tempoet. Vår mening er at Norge, som ikke er pålagt dette, bør sørge for å lage egne systemer som sikrer at vi holder samme fremdrift og koordinering.
Norge trenger derfor en overordnet nasjonal klima- og energiplan som ser kraft- og nettbehovet i sammenheng med behovet for nullutslippsteknologier, og sikre at man satser på alle områder som er nødvendig for å faktisk lykkes.
Dette er noe vi har løftet frem i flere sammenhenger.
Les hele høringssvaret her.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern