Søk

Statsbudsjettet 2025: Kommunal avfallsbransje savner reell overgang til sirkulær økonomi

Lineær økonomi for alle penga

mann foran bilde av havn i m
Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs' direktør Svein Kamfjord mener regjeringen unnlater å satse på virkemidler som gir oss en sirkulær økonomi. Foto: Johanne Solheim/Samfunnsbedriftene
|
Publisert:
7. oktober 2024

Statsbudsjettet for 2025 varsler økt forbrenningsavgift og mindre penger til lokale klimakutt. Sirkulær økonomien ser ut til å måtte vente neste år, også.

Kompetanse

Regjeringen har det de kaller en storsatsing på fagskolene. Det gis 60,8 millioner kroner til etablering av tusen nye studieplasser, i tillegg til de tusen plassene som tidligere er etablert.
- Dette er en satsing Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs ser på som en svært positiv utvikling. Slike plasser er etterspurt av våre medlemmer. I det grønne skiftet, er kompetansebygging på alle nivå viktig, og det at regjeringen øker innsatsen på kompetanse innenfor tekniske fag i en tid da vi skal over i en sirkulær økonomi, er et velkomment og nødvendig grep, sier Svein Kamfjord, direktør i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.
Kunnskapsdepartementet skriver videre hvordan Norge har forpliktet seg til å kutte over halvparten av CO2-utslippene innen 2030, og at det krever ny kunnskap og nye arbeidsmetoder.

- Dette kjenner Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs seg igjen i, men når departementet skriver videre at det er vanskelig å se for seg hva en omlegging med omfattende klimakutt vil bety for samfunnet som helhet, så ser vi det stadig tydeligere på avfallsområdet. Det er åpenbart at det får store konsekvenser for kommunal avfallsbransje, og derfor også for hver og en av oss gjennom avfallsgebyret, fortsetter Kamfjord.

Finansiering av infrastruktur

Kommunaldepartementet rapporterer hvordan de ønsker å fremme et anstendig arbeidsliv og økonomisk vekst, blant annet gjennom tilgang på virkemidler som gir «verksemdene tilgang på kapital, rettleiing og nettverk, med mål om vekst i sysselsetting, lønnsemd og produktivitet.».
Samfunnsbedriftene har ved flere statsbudsjett pekt på at det er behov for milliardinvesteringer fram mot 2035. Her følger ikke regjeringen opp med nødvendige endringer i innretning på virkemidlene.

- Her mener Samfunnsbedriftene regjeringen skuffer stort ved å ikke utforske mulighetsrommet for å inkludere offentlige tjenesteleverandører i tilgangen til kapital for finansiering av nødvendig infrastruktur, som ettersorteringsanlegg og annen behandlingskapasitet. Offentlig næringsliv neglisjeres, og på den måten undergraver regjeringen sin egen og Stortingets politikk for overgangen til en sirkulær økonomi, fortsetter Kamfjord.

Svekker lokale klimakutt

Klimasatsordningen som gir kommuner muligheten til å søke tilskudd for prosjekter og tiltak for å kutte klimagassutslipp blir redusert til 8 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett.
Dette er i realiteten en avvikling av ordningen, noe som er svært skuffende å se i samme år som det var rekordinteresse for ordningen, sier Kamfjord. 

Forbrenningsavgift og virkemidler for CCS

CO2-avgift på avfallsforbrenning prisjusteres (fra 882 til 908 kr pr tonn CO2), men foreslås reelt uendret før man i 2026 skal fortsette opptrapping mot generelt nivå i tråd med klimaplanen. Frem mot neste års budsjett vil regjeringen vurdere endringer i prisreguleringen av fjernvarme, men det vil ikke lempes på selve forbrenningsavgiften.
Regjeringen vil følge opp utredningen om karbonfangst fra industri og avfallsforbrenning nærmere.De vil blant annet vurdere å innføre midlertidige virkemidler som reduserer barrierene og markedssviktene i verdikjeden for CO2-håndtering.
- Forbrenningsanlegg er en forutsetning for sirkulærøkonomien når de håndterer alt vi ikke kan materialgjenvinne, sier Svein Kamfjord. - og de vil være det i overskuelig fremtid. Avgifter som truer dette viktige leddet i verdikjeden er samtidig en trussel mot sirkulærøkonomien.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern