Søk

Kurs for nye ledere:

Lett å bli handlingslammet som ny leder

Mann som ser på figurer på en tavle.
LEDER: Det er mange fallgruver for de som er nye som ledere. Samfunnsbedriftenes lederkurs "Ny som leder" er ment for deg som vil forstå mer om hva lederrollen innebærer. Foto: Christina Morillo
|
Publisert:
29. februar 2024

– Noen nye ledere går for høyt ut med hva de vil før de blir ordentlig kjent. Andre blir handlingslammet fordi de lar seg bevege av ansatte med egne meninger. Det er viktig å være bevisst hva som er krevende i starten av lederskapet.

Det sier organisasjonspsykolog Elisabeth Østrem i Vissa. Hun letter litt på sløret om innholdet i kurset «Ny som leder» som arrangeres 18. og 19. mars.
Les mer og meld deg på «Ny som leder»
– Rollen som leder påvirkes både av organisasjonen, oppgavene og hvem man selv er. Vi ønsker at folk skal forstå hva lederrollen innebærer, og hvordan det kan være en styrke å tenke på lederrollen som noe som ikke bare er deg som person, sier Østrem.

Ledelse kan læres

Hun har arrangert lederkurs for Samfunnsbedriftenes medlemmer tidligere, og er tydelig på at ledelse kan læres.
– De som tror at de er født til å være ledere, er sjelden de beste lederne. Hvis du liker å beholde ordet, komme med alle svarene og finne feil hos andre, kan du gjerne tro at du er den rette til å lede arbeidet, sier Østrem.
– Men de effektive lederne er mer opptatt av å få andre til å utvikle seg, de viser tillit og lar andre finne svaret, de lytter mer enn de snakker, og leter etter måter å få det beste ut av hele teamet.
– Det er absolutt mulig å lære seg ledelse, men det viktigste er at du er motivert av å få andre til å vokse, og ikke blir leder fordi du er den beste fagpersonen. Det betyr ikke at du ikke kan bli en god leder som fagperson, men du må tåle at du skal gå fra å være god på ditt felt til å utvikle deg til leder.
Østrem sier at det også er viktig at de ansatte får bli kjent med deg som leder og hva du står for.
– Hvis du gjemmer deg litt unna for å få litt oversikt, kan du framstå som utydelig. Samtidig er det lett å ville møte alles forventninger, så det er viktig få oversikt over hvilke forventninger som finnes og deretter å prioritere.

Trening og nyttige verktøy

Kurset «Ny som leder» gir et fellesskap som viser at det er mulig å være en god leder med helt ulike forutsetninger.
– De fleste nye ledere vil ha behov for å tilpasse måten de gir tilbakemeldinger på – for både gode og mindre gode prestasjoner. Kurset gir både god trening i dette, og gode verktøy som er nyttige ha med seg i lederskapet, sier Østrem.
– Dessuten er det viktig å vite at man har blitt arbeidsgiver, og at Samfunnsbedriftene er en god støttespiller i den nye situasjonen. Derfor er også noen fra Samfunnsbedriftene med på kurset og forteller hva de kan bidra med.

Forventningsavklaring

Det er mange måter å være nye som leder på. Noen kommer inn i sin første lederjobb fra en fagrolle i samme organisasjon, mens andre er nye både i rollen og organisasjonen.
– Dette gir forskjellige utfordringer, men en forventningsavklaring vil i begge tilfeller være nyttig og gi en god start. Å be om tid til en samtale med alle du skal være leder for og samarbeide tett med, bygger både relasjoner, viser interesse for de rundt deg, og gir masse informasjon om kulturen du skal bli en del av, sier Østrem.
– Her kan du spørre åpent om hva de gjør, hva som er viktig for den enkelte og hvilke forventninger de har til deg som leder. Dersom det er stort sprik i forventningene, bør du og din leder snakke sammen så du kan prioritere innsatsen.
– Deretter er det din jobb å kommunisere prioriteringene tydelig til de du skal lede. I starten flyter ofte forventningene litt fritt, og tydelighet om hva som må vente, gir også trygghet og forutsigbarhet.
Les mer og meld deg på «Ny som leder»

Les mer om

Ny som leder

18. og 19. mars arrangeres kurset «Ny som leder».
Kurset går fra lunsj til lunsj, og gir en praktisk innføring i ledelse og hva man bør være bevisst på i starten av lederskapet. På kurset møter man andre i samme situasjon, og får mulighet til å bygge et nettverk med andre som også er nye som ledere.
Kursleder er Elisabeth Østrem i Vissa. Hun er spesialist i organisasjonspsykologi og har drevet leder- og organisasjonsutvikling siden 2002. Hun sitter også i Psykologforeningens fagutvalg for organisasjonspsykologi.
Les mer og meld deg på!
Bjørg Wølneberg
Bilde av Bjørg Wølneberg. Foto: Jill Johannesen.
Rådgiver
982 49 423
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern