Søk

Covid-19:

Kritiske samfunnsfunksjoner skal prioriteres ved selvtest-knapphet

Koronatesting.
Kommunene må være klare til å prioritere kritiske samfunnsfunksjoner dersom det skulle oppstå en situasjon med for få selvtester. (Foto: Annie Spratt / Unsplash)
|
Publisert:
27. januar 2022

Helsemyndighetene har bestemt at kritiske samfunnsfunksjoner skal prioriteres om det blir knapt med selvtester for covid-19. Vi anbefaler våre medlemmer å ha en dialog med sine eiere om dette.

Fredag 14. januar 2022 innførte regjeringen endringer i TISK-strategien (testing, isolasjon, smittesporing og karantene). Smittekarantene for "øvrige nærkontakter" er avviklet og erstattet med anbefalinger om testing. For "husstandsmedlemmer og tilsvarende nære" gjelder fortsatt karantenekravene som ble innført i midten av desember 2021.
Dette får også følger for hvordan kritiske tjenester må planlegge for å opprettholde nødvendig beredskap når vi står foran en ny smittetopp med omikronvarianten.
Samfunnsbedriftenes medlemmer innen blant annet energi, vann og avløp, havn, avfall og gjenvinning samt brann og redning leverer alle slike tjenester som lokalsamfunnet er fullstendig avhengig av.

Fra smittesporing til selvtesting

Det har vært endringer i TISK-strategien etter hvert som erfaringene med den nye virusvarianten omikron har bygd seg opp. Slik det ser ut nå smitter den lettere, men vil gi mindre alvorlig sykdomsforløp. Helsemyndighetene har derfor endret strategien både med tanke på smittesporing og karanteneregler.
Med et veldig høyt smittetrykk ser man det ikke lenger som hensiktsmessig å drive utstrakt smittesporing. Det lempes i tillegg på reglene for karantene for det som kalles «øvrige nærkontakter» som kan være venner, kollegaer og annet.
Her vil bruk av hurtigtester erstatte de tidligere reglene om karantene. Det er fortsatt krav til karantene for "husstandsmedlemmer og tilsvarende nære".

Først i køen ved behov

Det har vært stilt spørsmål om antallet innkjøpte hurtigtester er stort nok hvis mange blir smittet. Helsemyndighetene mener nå at antallet skal være tilstrekkelig selv ved et større utbrudd, men lagde følgende prioriteringskriterier i romjulen hvis det likevel ikke skulle være nok tester ute i kommunene. Disse kriteriene er som følger:
  • Prioritet 1: Ansatte i helse- og omsorgssektoren og ansatte i andre kritiske samfunnsfunksjoner
  • Prioritet 2: Personer med symptomer på covid-19 (også ved utbrudd).
  • Prioritet 3: Alle ansatte i barnehager og alle elever og ansatte i barneskole, ungdomsskole og videregående skole bør teste seg innenfor 24 timer før de går på jobb eller skole første dag etter juleferien

Gå i dialog med eierne

Vi vet at energi, vann og avløp, brann og redning, havn samt avfall og gjenvinning som oftest anses som kritiske samfunnsfunksjoner. Følgelig bør de ha prioritet 1 med tanke på fordeling av tester.
Samfunnsbedriftene oppfordrer alle våre medlemmer til å gå i dialog med sine eierkommuner for å sørge for at distribusjonen av hurtigtestene kan skje slik at tjenesten kan opprettholde nødvendig beredskap selv i en situasjon hvor det kan potensielt sett kan bli mangel på hurtigtester.

Les mer om

Hva er kritiske samfunnsfunksjoner?

Samfunnsbedriftene har mange medlemmer som leverer grunnleggende tjenester som lokalsamfunnet er avhengig av for å kunne fungere. Noen eksempler er:
  • Energiforsyning
  • Vann- og avløpstjenester
  • Havnedrift
  • Avfallshåndtering
  • Brann- og redningstjenester

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern