- Det er behov for en helhetlig tenkning for bygging og beskyttelse av kritisk infrastruktur. Bedre planlegging og kompetanse er nøkkelen til å løse mye.
Det sa Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi & IKT, da han deltok i en paneldebatt på
Blues Business i forrige uke. Arrangementet avholdes i sammenheng med Notodden Blues Festival. Kraft og kritisk infrastruktur var nemlig tema for årets Blues Business arrangement for næringslivsforumet.
Behov for en helhetlig plan for kritisk infrastruktur
Diskusjonene gikk på utfordringene til kritisk infrastruktur i dag og hvilke løsninger som finnes. Kritisk infrastruktur er forutsetningen for å bygge neste generasjons industri og samfunn.
- Vi står overfor store utfordringer knyttet til kritisk infrastruktur enten det gjelder strømnett, bredbånd eller andre deler av samfunnet, sa Wickholm.
For strømnettet sin del, mener vi at Norge trenger et nytt «kraftløft» på lik måte som på 70-tallet, da mye strømnett i Norge ble utbygd på kort tid. Det har vi levd godt på frem til i dag. I de neste årene skal mye ny industri komme på plass, men investeringene venter på seg så lenge den kritiske infrastrukturen ikke er på plass. Skal industri kobles på i tide, må strømnettet forbedres og bygges i forkant.
- Kraft og nett var forutsetningen for utviklingen og etableringen av landbasert industri for 100 år siden. Det er også forutsetningen for videre utviklingen av ny industri, presiserte Wickholm i debatten.
Løsning på denne utfordringen virker åpenbar ; Lag en helhetlig plan for utviklingen av kritisk infrastruktur, så den bygges på forhånd og ikke i etterkant. Dette er noe Samfunnsbedriftene Energi & IKT har løftet flere ganger.
- Fellesnevner ser ut til å være at vi ikke klarer å løse oppgavene innen den tiden vi burde. Det gjør oss eksponerte, men kan løses ved bedre planlegging, sier Wickholm.
Sikkerhet og kompetanse sentralt
Både fysisk sikkerhet og cyber-sikkerhet ble tatt opp i debatten som aktuelle utfordringer.
- Et første steg å begynne for infrastruktur-virksomheter, er å se nærmere på NSMs grunnprinsipper og vurdere sin egen aktivitet utfra disse, sier Wickholm.
Det er avgjørende å ha riktig forståelse av risikoen som cyber-angrep utgjør for selskaper som forvalter kritisk infrastruktur. Samtidig må man forstå hvordan risikoen kan håndteres og hva man gjør ved en hendelse.
Wickholm og flere av paneldeltagerne var også klare på at økt kompetanse er svært viktig for å redusere risikoen.
- Investering i ny kompetanse er et av de viktigste tiltakene for bedriftene. Det hjelper både for håndtering og innkjøp av tjenester. Menneskene er tross alt de beste ressursene vi har. Skal vi klare grønt skifte på en sikker måte må teknologi, industri og mennesker gå hånd i hånd, sier Wickholm.