Samfunnsbedriftene Energi og IKT har lenge hevdet at vi må utvikle det norske kraftnettet for å ta høyde for langt større produksjon av fornybar kraft. Før sommeren kom DNV med en rapport som støtter dette.
I rapporten «
Energy Transition Outlook – New Power Systems» tar DNV utgangspunkt i den globale energiomstillingen og analyserer hvordan kraftsystemet utvikles frem mot 2050. De mener at de som regulerer kraftnettet må slutte å tenke «business as usual», og heller se mot behovene framover. De er store.
Utbygging må intensiveres
DNV har sett på etterspørsel av energi og hvilke kilder som skal levere dette. Samtidig går rapporten gjennom fleksibilitet, lagring og tilstanden til kraftnettet. DNV slår fast at elektrifisering er det viktigste som skjer i energiomstillingen, og at utbyggingen av kraftnettet må intensiveres.
Kraftnettet kan bli en betydelig flaskehals for videre elektrifisering og forsinke overgangen til fornybarsamfunnet om man ikke tar grep. Strømnettet krever investeringer, utbygging og tilpasninger av vårt eksisterende kraftsystem. I tillegg må prosessene fra myndighetene gjennomføres raskere.
Vi er glade for at rapporten fra DNV tar et kraftig oppgjør med dagens tankesett til de som regulerer strømnettet. Systemet er så gjennomregulert at tilrettelegging for det grønne skiftet også må komme av regulatoriske endringer.
Må bygge før behov kommer
Man kan ikke vente med å bygge veier til folk har kjøpt bil og fylt på bensin, eller ladet batteriet. På samme måte kan vi ikke vente med bygging av infrastruktur for energi til det dukker opp et behov. Dagens ordning for nettutbygging gjør dessverre det. Det er fortsatt slik at det må være et konkret energibehov før det fattes en beslutning om utbygging.
DNVs rapport slår fast at halvparten av verdens elektrisitetsforsyning vil komme fra vind og sol allerede i 2040. Et tiår senere vil andelen ha økt til 70 prosent. Samtidig vil strømforbruket dobles som følge av elektrifisering av transport, industri og husholdninger. Vi vet hvilken vei det bærer. Det er ingen fare for at utbygging av infrastruktur for energi skal vise seg unødvendig. Det er heller et spørsmål om investeringene kommer i tide. Kraftsystemet er i ferd med å hindre det grønne skiftet som samtlige politikerne liker å snakke om.
Reguleringsmyndigheten har historisk sett vært mest opptatt av å vedlikeholde dagens kraftnett og å passe på at nettselskapene ikke overinvesterer. Det må endres. Skal vi komme oss gjennom et grønt skifte, trenger vi et RME som i stedet legger til rette for framtidsrettede investeringer. Veiene må bygges før alle bilene står der og tuter.