Søk

Besøk hos Fitjar og Finnås

Kraftselskap i sentrum av bærekraftig energiutvikling

Hos Fitjar Kraftlag fikk vi møte daglig leder Therese Nysæther og driftsansvarlig Arnbjørn Mæhle.
|
Publisert:
11. november 2024

De lokale kraftselskapene bidrar sterkt til nærings- og samfunnsutvikling i Distrikts-Norge. Det fikk vi bekreftet da vi besøkte medlemmer på Vestlandet.

Denne senhøsten har vi satt av til flere spennende medlemsbesøk. Vår energireise startet på Vestlandet, der våre næringspolitiske rådgivere på energiteamet, Mona Adolfsen og Kaja Boye Buxrud, tok turen til Fitjar Kraftlag og Finnås Kraftlag – to meget energiske medlemsbedrifter.
Og wow, for en inspirasjon! Fra imponerende økonomiske bidrag til lokale prosjekter, til banebrytende løsninger for fornybar energi – begge besøkene ga oss et kraftig innblikk i hvordan disse selskapene er drivkrefter i det grønne skiftet.

Fitjar Kraftlag – snart 90 år som kraftprodusent

I 2025 feirer Fitjar Kraftlag hele 90 år som kraftprodusent, men det er ikke bare alderen som imponerer, det er alt de har fått til. I fjor delte de ut 2,1 millioner kroner til lokale lag og organisasjoner – snakk om å gi tilbake til lokalsamfunnet! I tillegg ga de 6,5 millioner kroner i kjøpsutbytte til medlemmene sine. Dette er ekte samfunnsansvar i aksjon. Bedriften har to småkraftverk med en samlet normalproduksjon på over 5 GWh, og er medeiere i Midtfjellet Vindpark sammen med Sunnhordland Kraftlag.

Finnås Kraftlag – Et sterkt engasjement for lokal energiforsyning

Neste stopp var Finnås Kraftlag, en bedrift med et brennende engasjement for å sikre en bærekraftig og effektiv energiforsyning til sine medlemmer. Konsernsjef Tor Bjarne Smedsrud var forhindret fra å møte oss, men han sørget for at vi fikk møte et sterkt leder-team med Ståle Mæland (avdelingsleder for nettdrift), Christine Schei Alfredsen (økonomi- og HR-sjef), og Rune Nesse (ingeniør for nettdrift). De tre delte tanker om fremtidens energiløsninger minst hvilke utfordringer selskapet har i dag og ser for seg fremover.
Finnås Kraftlag er en viktig aktør i regionen og jobber kontinuerlig for å sikre effektiv og bærekraftig energiforsyning til sine medlemmer. De delte flere spennende innspill om hvordan de ser på fremtidens energiløsninger og de utfordringene de møter i utviklingen av infrastrukturen for fornybar energi.

Utenlandskabel får uheldig virkning for lokalsamfunn

Nettselskapet til Finnås heter Bømlo kraftnett. En spesiell utfordring for Bømlo kraftnett som skiller det fra flere andre er at de har mellomlandkabelen til Storbritannia koblet til i nærheten. Det har også gitt noen utfordringer for det lokal nettselskapet.
Hos Finnås var de i full gang med å pusse opp kontorlokalene. Da skal selvsagt den vakre naturen også få komme frem. Her sammen med Ståle Mæland (avdelingsleder for nettdrift), Christine Schei Alfredsen (økonomi- og HR-sjef), og Rune Nesse (ingeniør for nettdrift)
Effektflyten på kablene til Storbritannia får nemlig konsekvenser for det lokale selskapet og nivået på nettleien. Effektflyten for mellomlandskablene har vært definert som lokalt forbruk ved eksport, og lokal produksjon ved import. Men, siden effektflyten på mellomlandskablene inngår i beregningen av det såkalte «marginaltapet», så får dette også konsekvenser lokalt. Marginaltapssatsen brukes nemlig til beregning av energileddet i nettleien. Det gjør at også de lokale innbyggerne betaler for økt eksport av kraft til Storbritannia.
Slik situasjonen er nå, er det innbyggerne, næringsliv og lokal industri i områdene der hvor kabelen går i land, som må betale gjennom høyere strømpris og nettleie. Dette er problemstillinger som vi tar med oss for videre bearbeiding i Samfunnsbedriftene Energi.
Vi tok en nærmere titt på Midtfjellet vindpark.

Midtfjellet – en stillegående vindpark

Vestlandsbesøket ga også muligheten til å ta vindkraftparken på Midtfjellet i nærmere øyensyn. Dette gav oss en unik mulighet til å se hvordan fornybar energi produseres i praksis. Det var inspirerende å se hvordan lokal kraftproduksjon kan bidra til det grønne skiftet på en bærekraftig måte.
Oppsiktsvekkende var det også at vindkraftparken var overraskende stillegående, til tross for at møllene svirret og gikk i vinden.
Både Fitjar kraftlag og Finnåskraftlag hadde mange spennende innspill og ideer som vi tar med oss tilbake til hovedstaden. Vi ser frem til flere møter og videre utveksling av erfaringer og løsninger.

Les mer om

Kaja Boye Buxrud
Portrett av Kaja Boye Buxrud
Næringspolitisk rådgiver (vikariat)
466 65 060
Send en e-post
Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern