– Selskaper som har en viktig rolle i det grønne skiftet, burde sørge for å gjøre det mer synlig. Det vil appellere til den yngre garde.
Det sier Kaja Boye Buxrud som skal vikariere for Tina Melfjord som næringspolitiske rådgiver. Melfjord skal ut i foreldrepermisjon ved årsskiftet.
– Det er veldig hyggelig å få lov til å bli kjent med og jobbe med Buxrud noen måneder før hun skal ta over mine oppgaver fra januar av, sier Melfjord.
– Hennes engasjement for det fornybare blir veldig viktig, blant annet i forumet for bærekraftsrapportering for energibransjen, som hun skal ha ansvar for fram til høsten neste år.
Nye perspektiver
Buxrud har nylig fullført utdanning i utlandet og flyttet tilbake til Norge. Hun ble kastet rett inn i arbeidet med flere politiske møter allerede den første uken.
Hva kan du bidra med inn i Samfunnsbedriftene?
– Jeg håper å kunne bidra med litt nye perspektiver. Jeg har en tverrfaglig bakgrunn og har lenge studert og jobbet på tvers av land, fag og språk og jeg tenker det har utstyrt meg med evnen til å tenke litt annerledes, sier Buxrud.
Hun har nylig fullført en mastergrad i public policy ved Hertie School i Tyskland, og har tidligere studert samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo (UiO) og statsvitenskap ved Universitetet i Wien.
Buxrud har også bransjeerfaring etter å ha jobbet i Statnett som en del av KUBE-prosjektet. I tillegg har hun erfaring som landsteder i Østerrike for samskipnaden for norske utenlandsstudenter (ANSA), og senere som medlem i hovedstyret.
Hva er det mest spennende med kraftbransjen?
– Det mest spennende tenker jeg er skjæringspunktet mellom markedskrefter, offentlige myndigheter og samfunnets og forbrukernes interesser. Det er gjerne mange interesser som man skal ta hensyn til samtidig, og det er alltid behov for å kunne tenke helhetlig.
Lokal forankring
Hvordan kan våre medlemmer være viktige brikker i det grønne skiftet?
– Jeg tenker at våre medlemmer spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet, fordi de ofte har både lokal forankring og inngående kunnskap om lokale forhold.
– Lokal produksjon og samfunnsansvar er tett knyttet til nasjonale interesser som industri og klimamål og de har gjerne gode forutsetninger for å bruke naturressurser på en bærekraftig måte.
Som ung og ny i bransjen – hva er dine beste råd til selskapene for å fremstå litt mer moderne og spennende for den yngre generasjon? Og hvorfor skal unge satse på en karriere i kraftbransjen?
– Jeg ville begynne i denne bransjen fordi jeg tror på en fornybar fremtid, men tar den ikke for gitt. Det tror jeg at jeg har til felles med ganske mange unge. Selskap som har en viktig rolle i det grønne skiftet, burde sørge for å gjøre det synlig, fordi jeg tror det appellerer til den yngre garde, sier hun.
Buxrud peker også på at kraftbransjen har stor bredde, og derfor blir sett på som en bransje med god innovasjonskultur i stadig større grad.
– Dette er jobber som på ulike måter handler om de virkelig lange linjene i samfunnet, og det tror jeg er veldig motiverende når man står i starten av arbeidslivet.
Hvordan har dine første uker vært i Samfunnsbedriftene?
– De første ukene har vært hektiske og morsomme, med møter, høringer, statsbudsjett og konferanse. Jeg tror nok ikke jeg kan regne med like mye fart og spenning hver uke resten av arbeidslivet, men jeg håper på å få besøke noen medlemsbedrifter rundt omkring i landet i løpet av tiden min hos Samfunnsbedriftene.
– De jeg har møtt hittil har hatt mange nyttige innspill å komme med, og det er kult å treffe folk som jobber med energi så direkte, sier Buxrud.
Allerede i løpet av de første få ukene har det blitt flere turer på Stortinget. Her er Buxrud sammen med direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi. Foto: Mona Adolfsen
Fra det halvårlige møtet i Energidepartementet om regjeringens handlingsplan for nett, der Samfunnsbedriftene deltok med flere av sine medlemmer. Foto: Mona Adolfsen