Det sier advokat Elen Schmedling Gimnæs i Samfunnsbedriftene om forslagene til å endre på anskaffelsesregelverket. Som advokat har hun holdt i dette viktige interessepolitiske arbeidet fra Samfunnsbedriftenes side.
Den 31. august leverte hun det siste av tre høringssvar til
utvalget som har utarbeidet forslagene til nytt regelverk.
– Det kan være en omstendelig øvelse å gjøre et innkjøp etter regelverket for offentlige anskaffelser. Mange opplever også at det er lett å tråkke feil.
– Ikke desto mindre er det et regelverk som svært mange samfunnsbedrifter må følge. Derfor er det viktig at reglene er hensiktsmessige for våre medlemmer, som jo leverer grunnleggende tjenester til innbyggerne.
Kommunale selskap som regnes som offentlige oppdragsgivere, må i utgangspunktet følge anskaffelsesreglene.
Har levert flere høringssvar
Det forberedende lovarbeidet er gjort gjennom to offentlige utredninger. Ut fra det omfattende mandatet har utvalget fått begrenset med tid, og enkelte av forslagene kunne vært utredet bredere.
Samfunnsbedriftene har nå levert høringssvar på både den første (NOU 2023:26) og den andre (NOU 2024: 9) av disse delutredningene. Også den 24. mai i fjor ga vi et innspill til anskaffelsesutvalget. Se faktaboks.
Samfunnsbedriftene støtter mange av forslagene og vurderingene som utvalget har lagt frem i denne siste delutredningen. Men i en del spørsmål har vi også støttet mindretallet.
Mer fornuftig håndheving
– Vi anser det blant annet som positivt at utvalget foreslår å endre håndhevingsreglene, sier Schmedling Gimnæs.
– Det vil legge til rette for at feil på oppdragsgivers hånd kan påtales og rettes opp før kontrakter inngås, i stedet for gjennom en prosess i etterkant med muligheten for erstatningssøksmål.
Men hun påpeker at dette samtidig betinger at klagenemnden KOFA må styrkes og få mer ressurser.
– Det er også andre spørsmål om nye håndhevningsregler og hvilke konsekvenser dette kan få for berørte parter i en anskaffelse, som nok bør vurderes nærmere før de eventuelt vedtas.
– Flere steder har vi også spilt inn at det bør være et skille mellom hvilke håndhevingsregler som skal gjelde for henholdsvis større og mindre anskaffelser.
Dette siste ville også samsvare med målet om å bruke det nasjonale handlingsrommet og forenkle anskaffelser som er under EØS-terskelverdiene.
Nå skal Nærings- og fiskeridepartementet arbeide videre med lovutvalgets forslag. Det er foreløpig ikke bestemt når forslaget skal behandles i Stortinget.