Uttalelsen fra Brevik kommer som et svar på at næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) nylig gikk ut og etterlyste innspill til arbeidet med en ny industrimelding.
– Jeg vil legge til rette for at norsk industri kan fortsette å skape verdier i Norge i lang tid fremover, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
– Vi har mange konkurransefortrinn og god evne til omstilling. Vi har derfor gode muligheter når vi i den nye industrimeldingen tar tak i de utfordringene vi står overfor og ser på hvordan vi skal løse dem. Vi kommer ingen vei uten innspill fra dem som selv jobber i industrien. Derfor vil jeg invitere bedrifter, fagforeningene og andre til å bidra aktivt inn med synspunkter, sier Myrseth.
Bredt samarbeid
Målet med industrimeldingen er å se på hvordan vi skal kutte utslipp, ivareta vår konkurranseevne som industrinasjon, og etablere nye strategiske verdikjeder. Bakteppet er at norsk industri skal gjennom den mest omfattende omstillingen i moderne tid.
Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene er tydelig på at dette krever samarbeid.
– Omstillingen til et nullutslippsamfunn er avhengig av innsats på ulike nivåer og krever et bredt samarbeid mellom offentlige, kommunale og private aktører, sier Brevik.
Han er glad for at det tas initiativ til en kraftsamling for norsk industri, men påpeker hvilken sentral rolle de kommunale bedriftene har for dette løftet.
– Utvikling av både offentlig og privat industri i en bærekraftig retning er avhengig av at en grunnleggende infrastruktur er på plass i hele landet. De kommunalt eide selskapene gir betydelige bidrag til omstillingen til et grønnere næringsliv og industri. Det skjer gjennom industrianlegg som behandler og legger til rette for resirkulering og ombruk av kritiske råvarer, produksjon av fornybar energi, og tilrettelegging for grønn transport, sier Brevik.
Ingen industri uten kraft
Norsk industri er avhengig av tilgang på fornybar kraft som kan sikre grønn vekst og arbeidsplasser, og samtidig nå ambisiøse utslippskutt.
– Industrien står foran store omstillinger for å nå klimamålene. Elektrifisering av industrien ved bruk av fornybar energi, er Norges fremste konkurransefortrinn for å forbli en ledende industrinasjon, innfri klimaforpliktelsene og omstille oss til et lavutslippssamfunn i 2050, sier Brevik.
Han mener det er viktig at industrimeldingen anerkjenner dette ved å løfte frem behovet for ny kraft og mer nett.
Grønn transport
I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at de har et mål om å øke den verdiskapende eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030.
– Det betyr at vi også kan forvente en betydelig transportvekst. Hvis eksporten skal være grønn, må også transportveksten være grønn, sier Brevik.
– Analyser viser at arealbruken til sjøtransport er vesentlig lavere enn for vei, og at de samfunnsøkonomiske kostnadene for sjø er vesentlig lavere. På skip går godset kollektivt, og derfor er sjøtransport også svært energieffektiv.
I dag går i overkant av 90 prosent av utenrikstransporten med skip. 80 prosent av Norges befolkning bor langs kysten.
– Det mer enn indikerer at dersom man skal øke eksporten så betydelig, så vil det være behov for investeringer i sjønær infrastruktur som kan bidra til denne eksportveksten.
Fremtidens verdikjeder er sirkulære
Både EU og Norge har pekt på avfallsbransjen som sentral i omstillingen fra lineær til sirkulær økonomi.
– Fremtidens grønne industri må basere seg på sirkulære verdikjeder som ivaretar tilgang på kritiske råvarer og legger til grunn at ressurser er knappe. Denne overgangen kan gi et utslippskutt på 80 prosent, og er en viktig del av å møte den økende etterspørselen etter grønne løsninger.
– Den kommunale avfallsbransjen har konkrete oppdrag i en sirkulær økonomi. Utfordringen er å sortere ut mer av det som allerede er brukt, og at det som allerede er brukt, også tas inn i ny produksjon. For å kunne sende flere ressurser og råvarer tilbake til industrien, trengs utvikling av både teknologi og materialer. Derfor er avfallspolitikkens virkemidler avgjørende for en vellykket strategi, sier Brevik.
Sats på nye grønne næringer
Han legger vekt på at også biogass er en viktig industri i fremtidens nullutslippssamfunn.
– Biogass kutter utslipp, og er en problemløser for mange ulike sektorer. Samtidig er kortreist norsk biogass en bærekraftig industri som kan gi minst 8.500 nye arbeidsplasser og bidra til lokal industriutvikling.
– Med de rette tiltakene kan 30 nye industrianlegg etableres innen 2030. Det er viktig at det norske virkemiddelapparatet for produksjon av biogass gir forutsigbarhet og langsiktighet, slik at man klarer å utløse produksjonsvekst, sier Brevik.