Vårt nordligste medlem, Svalbard Energi, har vært gjennom en enorm energiomlegging. Overgangen fra kull til diesel har gitt utslippskutt på nær 40 prosent. Men utviklingen går videre.
Den 1. mai i år overtok Torstein Sole-Gärtner som daglig leder i Svalbard Energi. Han visste han gikk til en stor utfordring, der betydelige endringer skulle til. Et samfunn som i alle år har basert sin energiforsyning på kullkraft, skulle legges om. Vi snakker ofte om grønn omstilling, men på Svalbard må man ta et stopp innom «brun» omstilling før man kan forvente å få en mer tydelig grønn omstilling.
En kikk inne i det gamle kullkraftverket
Men også overgang fra kull til diesel hjelper. Utslippene er allerede kuttet med rundt 40 prosent. Men det koster både for Svalbard Energi og for folk og næring som er etablert i øysamfunnet i Longyearbyen. Innsatsfaktoren for diesel er nærmere 10-gangeren av hva hva den har vært for kull. I tillegg bidro kullkraftverket til en betydelig generering av fjernvarme. Det gjør ikke kraftstasjonene basert på diesel. Totalen gir høyere priser, også for lokalbefolkningen.
Over alt på Svalbard blir man minnet om at man er i aktiske strøk. Torstein og Thor sammen med Truls, Lars og Mona i fra Samfunnsbedriftene.
I tillegg skal man videre til en grønn omstilling, uten at det er bestemt i hvilken retning man skal gå. Men det testes ut mye, og her er også bruk av batterier av avgjørende betydning.
Det er store utfordringer for den ferske lederen og også for den ferske økonomisjefen, Thor Gjerløw. De skal nå lede et selskap inn i en omstilling som er helt ekstraordinær i et område som i seg selv er svært spesielt både klimamessig og også geopolitisk. Spennende og interessesant er det uansett å høre de utfordringer, men også de muligheter som følger av den store omleggingen. Det ene det miljømessige og økonomiske. Men i tillegg ligger det mye historie bak kulldriften på Svalbard.
Mer enn bare en arbeidsplass
Gruvedriften er noe av selve identiteten til Svalbard. Neste sommer er det imidlertid også definitivt stopp for gruvedriften. Da legges Gruve 7 ned for godt. Det fikk vi også høre om da vi møtte flere i ledelsen av Store Norske under vårt Svalbard-besøk. Fungerende direktør Gudmund Løvli kunne bekrefte at det har vært storm rundt nedleggelsen, men han kunne også forsikre om at når man nå stenger Gruve 7, så er det ikke mer kvalitetskull igjen i gruven.
Isbjørnen inne hos Store Norske var betydelig større enn den vi så dagen før (også utstoppet). Mons Ole Sellevold, prosjektleder for fornybar energi i Store Norske (nummer to fv) og Gudmund Løvli nr to fra h)
Regjeringen har imidlertid vært klare på at det skal støttes opp om lokalsamfunnet på Svalbard, og videre drift av Store Norske. Det tradisjonsrike gruveselskapet er derfor i ferd med å gjøre kanskje en enda større omstilling enn det Svalbard Energi er i ferd med å gjennomføre.
Unik energimiks
Vi fikk høre om en til dels ekstrem og unik energiomstilling i aktiske strøk, en omstilling som også innebærer bruk av grønne energikilder som sol- og vindkraft
Prosjektet på Isfjord radio er et godt eksempel på hvordan man kan bygge et off-grid anlegg som kombinerer flere produksjonsformer som spiller på hverandres styrker og som styres smart. Prosjektleder for fornybar energi, Mons Ole Sellevold, kunne fortelle flere detaljer om hvordan de både fraktet ut utstyret og nå styrte anlegget på en smart måte.
Dette er helt klart fremtiden for Svalbard, slik den også er for resten av Norge.
Svalbard er på alle måter både unikt og annerledes enn fastlandet. Derfor kreves også spesielle tilpasninger fra regjeringen.
Vil overta Svalbard Energi
Store Norske eksperimenterer med grønn omstilling. Snart vil de trolig også ha ansvaret for den omstillingen Svalbard Energi er i gang med, ettersom prosessen er kommet relativt langt når det gjelder å inkludere Svalbard Energi i Store Norske. Hvordan det vil se ut i detalj, er fortsatt ikke avklart.