Både i forskrift om offentlige anskaffelser for klassisk sektor (FOA) og forsyningsforskriften (FOR) er det regulert i § 5-4 hvordan man som oppdragsgiver skal beregne anskaffelsens verdi. Reglene er ikke nye, men er de viktige fordi de får betydning for hvilken del av regelverket som skal brukes ved anskaffelsen. Utgangspunktet er at jo høyere verdi en anskaffelse har, jo strengere er kravene til innkjøpsprosedyre.
Kommunalt eide bedrifter (AS og IKS) er omfattet av anskaffelsesreglene når de ikke driver økonomisk aktivitet i markedet. Vi vil nedenfor peke på et par forhold som bedriftene bør være særlig oppmerksomme på.
Kontraktens verdi
Hovedregelen etter § 5-4 at kontraktens verdi skal beregnes på grunnlag av et anslag over den samlede betalingenekskl. mva. til den som får oppdraget. Dette inkluderer også enhver form for opsjon, f.eks. rett til forlenget kontrakt, som er fastsatt i anskaffelsesdokumentene.
Videre er det et krav at beregningen skal være forsvarlig på tidspunktet konkurransen kunngjøres. For anskaffelser under EØS-terskelverdiene som ikke skal kunngjøres offentlig på Doffin eller TED, skal beregningen være forsvarlig på det tidspunktet bedriften starter anskaffelsesprosessen.
Noen stikkord kan være at verdien bør ta utgangspunkt i anslått markedsverdi for tilsvarende varer og tjenester. Det er viktig at bedriften dokumenterer hvordan beregningen er gjort, hvis det oppstår spørsmål om dette senere.
Anskaffelser over EØS-terskelverdiene
Som oppdragsgiver har bedriften en plikt til å vurdere om en anskaffelse over EØS-terskelverdiene skal deles opp i mindre delkontrakter. Formålet er å gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å delta i konkurranser om offentlige kontrakter.
Dette kan gi mindre lokale leverandører anledning til å delta i konkurranser om større anskaffelser som en kommunalt eid bedrift gjennomfører. Etter FOA/FOR § 5-4 nr. 4 kan oppdragsgiver imidlertid ikke kan velge beregningsmåte, eller dele opp kontrakten i mindre deler, hvis formålet er å unnta den fra forskriften og prosedyrekravene der.
Dersom bedriften planlegger å kjøpe tjenester, bygge- og anleggsarbeider el. ved separate delkontrakter, er det den samlede verdien av alle delkontraktene som skal legges til grunn ved beregningen av anskaffelsens anslåtte verdi etter § 5-4.
Detaljerte og omfattende beregningsregler
Reglene om beregning av anskaffelsens verdi etter FOA/FOR § 5-4 er forholdsvis omfattende og detaljerte. Vi anbefaler at en kommunalt eid bedrift som planlegger en anskaffelse setter seg godt inn i beregningsreglene. Dette vil være avgjørende for hvilken del av anskaffelsesregelverket man som innkjøper som må følge.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål knyttet til hvordan reglene skal forstås.
Advokatfullmektig Elen Schmedling Gimnæs kan nåes på telefon 482 87 550 / 24 13 27 02