Det er et alminnelige kontraktsrettslig prinsipp at kontraktspartene plikter å opptre lojalt overfor hverandre – den såkalte ulovfestede lojalitetsplikten. En arbeidstaker har plikt til å være lojal mot arbeidsgiveren og Illojale handlinger eller ytringer kan være saklig grunn til oppsigelse eller avskjed.
For arbeidstakerens vedkommende innebærer lojalitetsplikten at denne plikter å ivareta arbeidsgiverens interesser. I hvor stor grad arbeidstaker plikter å opptre lojalt, kan avhenge av hvilken stilling denne har i virksomheten. Således vil det stilles strengere krav til arbeidstakere i ledende stillinger enn de i mer underordnede stillinger.
Mange elementer
Lojalitetsplikten handler om mange ulike ting. Det kan handle om å ta seg jobb for konkurrenter, komme med ytringer som skader virksomheten eller å oppføre seg dårlig overfor kunder, kolleger eller ledere. I et arbeidsforhold gjelder lojalitetsplikten for det første at arbeidstaker ikke skal gjøre handlinger som kan være til skade eller egnet for skade for arbeidsgiveren.
Videre er arbeidstaker underlagt en lydighetsplikt. Kjernen i denne plikten er at arbeidstaker må respektere arbeidsgiver eller overordnedes instrukser og beskjeder om arbeidets utførelse, hvordan man oppfører eller ter seg osv. Lydighetsplikten begrenses av arbeidsplikten omfang.
Det må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle hvor grensen går for når arbeidstaker har brutt sin lojalitetsplikt. Ved vurderingen av hvilket reaksjonsmiddel arbeidsgiver skal ta i bruk, advarsel, oppsigelse eller avskjed, må man se nærmere på grovheten i overtredelsen, hvor mye arbeidstakeren er å bebreide, hvilken stilling arbeidstakeren innehar, og om det tidligere er gitt advarsel for slike forhold.
Bierverv og jobb for konkurrenten
Arbeidsgiver har vanligvis regulert i arbeidsavtalen eller personalreglementet et forbud mot bierverv og/eller en plikt til å informere arbeidsgiver om andre arbeidsforhold, engasjement/bistillinger som arbeidstaker måtte ha eller påta seg. Blant annet innebærer det at bierverv ikke må føre til en slik belastning at man ikke kan oppfylle arbeidsavtalen. Derfor vil det være en generell begrensning på hva arbeidstaker kan gjøre på fritiden.
Dersom arbeidstaker engasjerer seg i en konkurrerende virksomhet ved siden av sin ordinære jobb, vil det normalt være å se på som en illojal handling. Men på en annen side så lenge dette ikke hindrer arbeidstakeren i å utføre den ordinære jobben tilfredsstillende, så vil ikke det andre vervet eller stillingen i utgangspunktet være illojalt.
Tyveri og underslag
Tyveri og underslag fra arbeidsplassen er også klare brudd på arbeidstakers lojalitetsplikt. Dette kan være grunn til avskjed, også der beløpene som er underslått er små. Dette da den nødvendige tilliten for å opprettholde arbeidsforholdet er brutt.
Vold og trusler
Nedsettende snakk, trakassering, utilbørlig opptreden og vold kan være saker som gir saklig grunn for oppsigelse eller avskjed. Det ligger i lojalitetsplikten at arbeidstakerne skal oppføre seg bra overfor kolleger og ledere.
Ytringsfriheten vs. lojalitetsplikten
Selv om ytringsfriheten står sterkt, kan offentlige ytringer også i noen tilfeller være illojale. En arbeidsgiver må finne seg i normale ytringer som ikke direkte skader virksomheten, men trenger imidlertid ikke å finne seg i at en arbeidstaker snakker nedsettende om bedriften, kundene eller tjenestene offentlig.
Lojalitetsplikten gjelder at arbeidstaker skal fremme arbeidsgiverens interesser. Å fremme arbeidsgivers interesser kan føre til konflikt med egne interesser. Dersom det oppstår en interessekonflikt, er nok oppfatningen at arbeidstaker skal fremme arbeidsgivers interesser fremfor sine egne. Det må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle hvor grensen går for når arbeidstaker har brutt sin lojalitetsplikt.
Rett til å varsle kritikkverdige forhold
En slags modifikasjon av lojalitetsplikten er at arbeidstaker har en lovhjemlet rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten, jf. arbeidsmiljøloven § 2-4 første ledd. Det oppstilles imidlertid krav om at fremgangsmåten ved varslingen er forsvarlig. Dette kravet skal ivareta arbeidsgivers interesser og er dermed en henvisning til lojalitetsplikten.
Arbeidstaker kan imidlertid ikke bruke varslingsretten for å fremme udokumenterte påstander om kritikkverdige eller straffbare forhold, eller for øvrig velge en fremgangsmåte som unødig skader arbeidsgiver.
Hvor lenge gjelder lojalitetsplikten?
Lojalitetsplikten gjelder uten tvil under arbeidsforholdets tid, dette gjelder både i arbeidstiden og utenfor arbeidstiden. Lojalitetsplikten gjelder også i oppsigelsestiden dersom arbeidstakeren skal fratre stillingen, enten det er av egen vilje eller arbeidstakeren er oppsagt. Etter arbeidsforholdet vil det også til en viss grad gjelde en lojalitetsplikt.