Søk

Statsbudsjett 2023:

– Hjelper ikke de svakeste

Skjermdump fra Stortingets nettsider. Barbro Noss snakker til komiteen.
MER VTA: Assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene krevde økt satsing på varig tilrettelagt arbeid (VTA) i budsjetthøringen i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Foto: Stortinget
|
Publisert:
25. oktober 2022

– Vi reagerer på at regjeringen ikke øker bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid (VTA) når tall fra NAV sier at det er behov for flere tusen plasser, sier Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.

– I regjeringens forslag til statsbudsjett ligger bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid (VTA) i praksis på et lavere nivå i 2023 enn i 2022. Det er å vende ryggen til de svakeste gruppene i samfunnet, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
I forrige uke var hun i Stortingets arbeids- og sosialkomité for å legge fram Samfunnsbedriftenes synspunkter på forslag til statsbudsjett. 
Noss mener det er et paradoks at regjeringen ikke satser på VTA-plasser når de samtidig skriver i budsjettet at «Regjeringen legger arbeidslinjen til grunn i arbeids- og velferdspolitikken. Alle som kan og vil jobbe, skal få mulighet til det.»
– Den manglende satsingen på VTA rimer dårlig med denne ambisjonen, sier hun.

Sprikende tall

I budsjettproposisjonen fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet er det også skrevet en del om behovet for flere VTA-plasser i skjermet og ordinær virksomhet. 
– Her har Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) ganske sprikende tall for målgruppen for VTA, og det varierer fra 900-1000 nye plasser årlig til hele 1900 nye plasser årlig fram til 2025.
– Uansett hvilket anslag man fester størst lit til, viser dette at det er store udekkede behov i forhold til hvor mange som får plass i ordningen i dag. Selv om det er krevende tider, blir det feil å redusere antall tiltaksplasser for svake grupper, sier Noss.
Hun oppfordret derfor Stortingets arbeids- og sosialkomité til å øke beløpet til VTA-tiltaksplasser betydelig. 

Arbeidstrening

Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene mener at det også er behov for styrking av arbeidsmarkedstiltaket arbeidsforberedende trening (AFT).
– Både VTA og AFT er tiltak for de som sitter nederst ved bordet. Hvis disse målgruppene ikke hjelpes tilbake til arbeid blir de bare passive trygde- og sosialhjelpsmottakere, sier Brevik.
– Et slikt passivt og isolert liv kan også føre til en forverret helsetilstand, og det har en mye høyere kostnad for samfunnet. Å redusere aktiviteten for VTA og AFT er derfor som å spare seg til fant, sier Brevik.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern