Søk

Gjennomslag for Samfunnsbedriftene Energi

Regjeringen etablerer ny kompetansetjeneste for kommunene

|
Publisert:
4. april 2025

Kommunene får nå drahjelp i komplekse energisaker. Det er i tråd med det Samfunnsbedriftene Energi & IKT og andre har etterlyst i lang tid.

Regjeringen lanserte forrige uke et nytt tiltak som skal styrke kommunenes kompetanse i saker om vindkraftproduksjon. En ny tilskuddsordning gjør det mulig å etablere en uavhengig kompetansetjeneste som skal veilede kommunene i deres rolle som planmyndigheter og høringsinstanser i konsesjonsprosesser.
– Det er flere kommuner som er interesserte i nye vindkraftplaner, men som samtidig ønsker mer veiledning om prosessen for planlegging av vindkraft på land i sine områder. Jeg har fått høre fra flere hold at kommunene ønsker nøytrale råd om planleggingen før de setter i gang med prosessen. Dette er noe jeg tar på alvor. Jeg er derfor glad for å annonsere en tilskuddsordning til en nasjonal kompetansetjeneste som skal hjelpe kommunene med nettopp dette, sier energiminister Terje Aasland i en pressemelding fra regjeringen.
Kompetansetjenesten skal organiseres uavhengig av Energidepartmentet, og det er forventet at tilskuddsordningen lyses ut allerede i løpet av våren. Tjenesten rettes inn mot kommuner og fylkeskommuner å benytte, og har som mål å gjøre planprosessene mer kunnskapsbaserte, legitime og effektive.

Et tydelig gjennomslag

Den nye ordningen markerer et tydelig politisk gjennomslag for Samfunnsbedriftene Energi og flere andre organisasjoner som over tid har løftet fram behovet for nøytral og tilgjengelig kompetanse på energifeltet for kommunesektoren.
Samfunnsbedriftene Energi har vært samstemt med KS på dette området og hatt flere møter hvor begge organisasjoner har løftet denne løsningen.
I tillegg ble løsningen pekt på i en rapport som vi og våre samarbeidspartnere la fram under Arendalsuka 2024. Våren 2024 samlet Samfunnsbedriftene Energi en rekke organisasjoner for å diskutere utfordringer knyttet til vindkraft og lokal forankring. Blant deltakerne var Samfunnsbedriftene Energi, El og IT Forbundet, Forbundet Styrke og Kraftfylka. Resultatet ble en fersk rapport fra THEMA Consulting, bestilt av nettopp disse organisasjonene.
Rapporten dokumenterte at mange kommuner opplever kompetanseutfordringer, særlig i saker som krever spesifik kraft og teknologiforståelse, samt rettslig innsikt i prosessene for konsesjon. Rapporten foreslo etableringen av regionale kompetansesentre som kunne fungere som nøytrale rådgivere med dybdeforståelse for både teknologi og lokale hensyn.
– Vi er glade for at regjeringen nå har lyttet til kommunenes behov og til det vi i Samfunnsbedriftene har påpekt i lang tid. Dette tiltaket er viktig for at kommunene skal kunne ivareta sin rolle i energiomstillingen på en trygg og kunnskapsbasert måte, sier Mona Adolfsen, direktør i Samfunnsbedriftene Energi.

Skal støtte, ikke overstyre

Den kommende kompetansetjenesten er ikke ment å erstatte eller overta kommunenes rolle, men skal tilby faglig støtte og kapasitet i krevende prosesser. Særlig i små og mellomstore kommuner er det ofte få personer som håndterer mange av de samme komplekse plansakene, og det er ikke alltid tilstrekkelig kapasitet eller spesialisert kompetanse tilgjengelig.
– Kommunene kjenner sitt lokalsamfunn best og må få støtte til å ta gode beslutninger basert på fakta, ikke bli overkjørt. Dette er et virkemiddel for å sikre lokal forankring, og det er helt i tråd med prinsippet om lokal medvirkning i energipolitikken, sier Adolfsen.

Tydeligere rollefordeling

Regjeringen presiserer at kompetansetjenesten skal ha en annen rolle enn NVE, som behandler selve konsesjonssøknadene. Den nye tjenesten skal utelukkende bistå kommunene og fylkeskommunene, og skal ikke være involvert i vurdering eller godkjenning av prosjekter.
Samtidig varsler regjeringen at ordningen i første omgang blir midlertidig. Det vil gjøres en evaluering etter en tidsperiode, før man tar stilling til om kompetansetjenesten skal videreføres og eventuelt utvides.

Et skritt på veien

For Samfunnsbedriftene og de øvrige organisasjonene som har jobbet med temaet, representerer dette en viktig milepæl. Men arbeidet er ikke ferdig.
– Dette er en veldig god start. Nå blir det viktig å følge med på hvordan tjenesten utformes, slik at den faktisk treffer de behovene kommunene har. Vi vil fortsette å være en konstruktiv stemme i det videre arbeidet, sier Adolfsen.
Med dette initiativet tar regjeringen et viktig steg for å gjøre det lettere for kommunene å bidra til energiomstillingen – på egne premisser, men med nødvendig faglig støtte i ryggen.

Les mer om

Kristian Dahl Larsen
Foto av næringspolitisk rådgiver Kristian Dahl Larsen. Foto: Jill Johannessen.
Næringspolitisk rådgiver
950 27 339
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern