Våren passer godt for strandrydding – gjerne etter at snøen har smeltet (om man bor et sted hvor den gjør det i mars) og før hekketiden for fugler slår inn.
Allerede den 19. mars brettet flere små og store frivillige organisasjoner opp ermene i forbindelse med den nasjonale ryddekampanjen Vårryddedagen, initiert av Hold Norge Rent.
Samtidig som frivillige yter av sin innsats for å minske forsøpling i natur og langs kyst, jobber Samfunnsbedriftene aktivt for å forbedre regelverket som forebygger og samler opp det herreløse avfallet som havner i havet.
Produsentenes ansvar
Fiskeridirektoratet anslår at den største andelen av den marine forsøplingen langs norskekysten stammer fra sjøbaserte næringer som fiskeri eller oppdrett. Samtidig vet vi at det også er en ikke ubetydelig andel fra andre kilder som bidrar til herreløst avfall i havet.
Dette vil ikke omfattes av produsentansvarsordningen for fiskeutstyr i plast, som er varslet å komme på plass først i 2025. Produsentansvaret betyr i praksis at produsenter og importører av slikt utstyr har et ansvar for å designe utstyr som lar seg resirkulere.
I tillegg har de ansvar for utstyret også etter at det har blitt avfall. Ordningen skal også dekke håndteringen av det som kommer på avveie. Hvordan dette innføres i praksis gjenstår å se.
Fra nasjonal finansiering til lokalt gebyr
Samfunnsbedriftene ser produsentansvaret i sammenheng med de foreslåtte endringene i forurensningsforskriften, som følge av implementeringen av EUs skipsavfallsdirektiv.
Her er det foreslått at kostnadene for avfallshåndtering av oppfisket marint avfall dekkes av havnebrukerne via deres avfallsgebyr i havn. Samfunnsbedriftene mener dette er i strid med forurenser betaler-prinsippet, og kan bidra til å svekke tilliten til avfallshåndteringssystemet.
Fishing for Litter
I dag er den eneste løsningen for oppfisket marint avfall den statlig finansierte ordningen Fishing for Litter - som kun finnes i utvalgte havner. Ordningen har fungert godt over flere år, men er fremdeles kun en prøveordning på sjette året.
Samtidig som frivillige står langs kysten og i fjær steinene med spader og søppelposer mener Samfunnsbedriftene at regjeringen må jobbe for å sikre gode nasjonale finansieringsløsninger for oppfisket marint avfall.
Både i en overgangsperiode til et reelt produsentansvar er på plass, men også i et lengre perspektiv der hvor produsentansvaret ikke strekker til.