Dette er en del av Samfunnsbedriftene Energi sin strategi for hvordan Norge kan bygge mer fornybar energi for å bidra til å redusere utslippene så mye som mulig. Denne type utbygging vil i tillegg gjøre Norge best mulig rustet for å håndtere ekstremvær.
Kan dempe flom og kutte utslipp
Økt vannkraftutbygging kan være et viktige redskap for å dempe flomfaren og sikre oss mot konsekvensene fra ekstremvær. Samtidig vil vannkraftverkene bidra til mer kraftproduksjon. Ved å øke størrelsen på reguleringsmagasinene, kan vannkraften bidra enda mer til å forsinke flomtoppene. I tillegg kan større vannmagasin gi mer effekt og mer kraft på vinterstid når Norge trenger det mest.
- Økt satsning på større reguleringsmagasiner og flomvern vil bidra til bedre effektbalanse, redusere klimautslipp og øke klimatilpasningsevnen vår mot ekstremvær. Her er det vinn-vinn på alle fronter, sier Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi.
Voss Energis utbyggingen av Palmafossen viser hvordan dagens strenge miljøregler for vannkraften gjør prosessen vanskelig og tidkrevende. Det gjelder også når man skal utvide eller oppgradere eksisterende verk. Voss Energi klarte likevel å få rustet opp et eldre vannkraftverk, Palmafossen, i et vernet vassdrag. Det nye anlegget bidrar nå med større kraftproduksjon, bedre flomvern og bedre biologisk mangfold for den verdifulle «Vossalaksen».
Det er likevel ikke gitt at alle prosjekter av denne typen vil se dagens lys, ettersom mange selskap ikke vil ta risikoen det innebærer med en så stor prosess og faren for at det likevel vil bli et nei i fra konsesjonsmyndigheten. I stedet bør man omfordele noen av de eksisterende bidragene.
- Vi ser at de har en tilsvarende ordning i Sverige som fungerer godt. Der betaler bransjen for dette, ettersom de i Sverige ikke har tilsvarende grunnrentebeskatning som i Norge, sier Truls Wickholm.
«Flomfond»
Et flomfond vil utløse flere oppgraderinger og mer produksjon, noe som igjen vil være innbringende for staten som får større skatteinntekter over tid.
- Derfor mener vi dette er en gunstig løsning for alle parter, både bransjen, staten og ikke minst samfunnet og kundene, sier Wickholm.