– Mange har god helse og høy arbeidsevne selv om håret har begynt å gråne. Vi bør oppmuntre disse til å stå lengre i arbeid, helt eller delvis, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
I fjor høst kom forslaget om å endre arbeidsmiljøloven ved å fjerne muligheten til at enkeltbedrifter har egne aldersgrenser.
Mange av Samfunnsbedriftenes medlemmer sliter alt i dag med å få tak i folk med den rette kompetansen. Og det vil bli enda vanskeligere når det blir stadig flere eldre i forhold til yngre.
Erfarne er stor ressurs
– Vi må få ned sykefraværet, øke andelen som jobber heltid og få inn de som står utenfor arbeidslivet. Men vi kommer ikke bort fra at flere folk bør stå litt lenger i jobb fremover.
Samfunnsbedriftene mener derfor at det har vært riktig å øke aldersgrensene. Det er også et poeng at aldersgrensene bør være like i statlig, kommunal og privat sektor.
Derfor støtter Samfunnsbedriftene departementets forslag om å fjerne muligheten for å ha 70 år som aldersgrense i den enkelte bedrift.
– Vi ønsker ikke at endringen skal føre til flere uverdige avganger. Men her finnes det forskning som viser at dette ikke er utbredt.
Helse og sikkerhet
Samfunnsbedriftene mener likevel at det er fornuftig å beholde unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljølovens § 15-13 a, andre ledd.
– Dette er en «sikkerhetsventil». Da kan man fortsatt ha lavere aldersgrenser når det er nødvendig for å ivareta helse og sikkerhet på arbeidsplassen, avslutter Noss.
Regjeringens forslag legges nå frem for behandling i Stortinget.