– Vi hadde ønsket oss flere tiltak for å utløse mer kraft og nett på land. Samfunnsbedriftene Energi har blant annet foreslått at det etableres et kompetansesenter for vindkraft, noe vi ikke ser tegn til dette i statsbudsjettet, uttaler Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi.
Når regjeringen nå subsidierer forbruk av strøm med nær fem milliarder kroner i form av strømstøtte, er det et paradoks at man ikke klarer å komme med noen flere tiltak for hvordan vi får mer produksjon raskere. På land ser vi flere kraftprosjekter, plant annet Sauland i Notodden, som ikke realiseres på grunn av manglede finansiell lønnsomhet enkeltvis. Samtidig etterspør og trenger samfunnet mer kraft samlet. Her finnes det grep som regjeringen kunne ha tatt, eller i det minste signalisert at de ønsket å se nærmere på.
Produksjon
Skal strømprisen ned over tid må vi ha mer produksjon inn. Det holder ikke å satse alt på havvind, som vi ikke vet når kommer på nett. Det vi vet er at det er liten politisk tro på at den planlagte havvinden vil være på plass innen 2030.
– Det er positivt at regjeringen har lyttet til Samfunnsbedriftene Energi og andre og gjort endringer for ENOVA. Med å også støtte kjent teknologi, vil det bety at flere kan få støtte til varmepumper, solkraft eller isolasjon av bygg. Dette vil hjelpe på tilgang til kraft og bidra til å avlaste nettet, påpeker Wickholm.
Vi ser at regjeringen nå vil gjøre ordningen med kontraktsunntakt for næringslivet for standardiserte fastprisavtaler i grunnrenteskatten for vasskraft permanent. Det mener vi absolutt er positivt. Så skulle vi også gjerne sett at kontraktunntaket ikke var så bundet opp i avtaleformene med 3,5 og 7 års varighet på avtalene.
Utjevning av nettleie, nesten lik null
Samfunnsbedriftene Energi hadde forventninger til at regjeringen denne gangen ville sette av et betydelig beløp til utjevning av nettleie. Vi er svært skuffet over at regjeringen kun foreslår beskjedne 18 millioner kroner i utjevning av nettleie. Dette hjelper ingen ting, og er slett ikke i tråd med hva regjeringen la frem i Hurdalsplattformen.
– Norge har en regjering som løfter omfordeling og distriktspolitikk som sine kjernesaker. Samfunnsbedriftene Energi mener det ikke finnes en bedre sak for å forene disse verdiene enn en utjevningsordning som skjermer befolkningen fra en urimelig høy nettleie. Nå skuffer de nok en gang på dette punktet, sier Wickholm.